Gazze sınırından duman ve özgürlük sloganları yükseliyor

Filistinli on binlerce gösterici sınırdaki protestolarına sabah saatlerinden bu yana devam ediyor.

Haberler 07.04.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAZZE - Filistinlilerin abluka altndaki Gazze snrnda geçen cuma balattklar Büyük Dönü Yürüyüü kapsamndaki barçl gösterileri srailin tehditlerine ramen bugün de devam ediyor.

Gazzeye uygulanan gayrimeru ablukann kaldrlmasn ve srailin gasbettii topraklarna geri dönü hakknn verilmesini talep eden Filistinliler, bugün de protestolarn sürdürüyor.

srailin geçen hafta cuma günü yapt katliama ramen bugün on binlerce Filistinli cuma namazn snra yakn bölgelerde kld.

Öte yandan snrn srail tarafna kazlan siperlerde, srail keskin nianclar elleri tetikte bekliyor.

Snrdaki gösterilerin ilerleyen saatlerde daha da younlamas bekleniyor.

Keskin nianc atndan korunmak isteyen göstericilerin yakt lastikler nedeniyle Gazze snrnn farkl bölgelerinden dumanlar yükseliyor. Snrn, 5 farkl bölgesinde gösteri düzenleyen Filistinliler özgürlük sloganlar atyor.

Zaman zaman snra yaklaan göstericileri datmak için srail askerleri de göz yaartc gaz kullanyor. Snrda youn önlemler alan srail ordusuna ait zrh araçlar sürekli devriye gezerken, insansz hava araçlar (HA) ve kameral balonlarla da bölgenin görüntüleri alnyor.

Öte yandan Filistinliler, igal altndaki Bat eriann farkl bölgelerinde de gösteriler düzenliyor.

srail vur emrinden geri adm atmyor

Filistinlilerin düzenledii bu meru ve barçl gösterilere kar srailin uygulad sert tutum ise devam ediyor.

srail ordusu, uluslararas toplumdan gelen tüm tepkilere ramen askerlere verdii snra yaklaan gerçek mermiyle vurun talimatndan geri adm atmyor.

srail Savunma Bakan Avigdor Liberman dün yapt açklamada, Gazze snrnda Filistin Toprak Günü münasebetiyle düzenlenen Büyük Dönü Yürüyüü gösterilerine katlan Filistinlileri tehdit etti.

Filistinlilerin barçl gösterilerine srail ordusunun çok güçlü bir karlk verecei tehdidinde bulunan Liberman, Gazze snrndaki durumu görümek ve oradaki asker saysn artrmak için Genelkurmay Bakan Gadi Eisenkotla da dün bir araya geldi.

srailin bu sert tutumu bugünkü gösterilerde de geçen haftaki gibi ehit ve yarallar olaca yönündeki endieleri artryor.

BM ve ABden sraile itidal çars

Birlemi Milletler (BM) ve Avrupa Birlii (AB), Filistinlilerin Büyük Dönü Yürüyüü öncesi, srail güvenlik güçlerine itidal göstermesi, siviller ve çocuklarn hedef alnmamas çarsnda bulundu.

BM Orta Dou Bar Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, yapt yazl açklamada, Gazzede cuma günü düzenlenecek Büyük Dönü Yürüyüü için yaplan hazrlklar ve söylemleri endie ile takip ettiini bildirdi.

srail güvenlik güçlerine itidal çarsnda bulunan Mladenov, Filistinlilerin de srail-Gazze snrnda ihtilaftan kaçnmas gerektiini kaydetti.

AB Dileri ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Federica Mogherininin ofisinden yaplan yazl açklamada ise geçen haftaki can kayplar hatrlatlarak, gösterilerde tüm taraflarn sorumlu davranmas, iddet olaylar ve can kayplarnn önlenmesi gerektii bildirildi.

Açklamada, AB, srailin barçl gösteri hakkna sayg duymasn ve orantl güç kullanmasn bekliyor. ifadelerine yer verildi.

Gazze halknn barçl gösteri hakk bulunduuna iaret edilen açklamada, göstericilerin çatmadan kaçnmalar gerektii kaydedildi.

ABDden sraili cesaretlendiren açklama

ABD Bakan Donald Trumpn özel temsilcilerinden Jason Greenblatt ise adeta srail tarafn iddet kullanma noktasnda cesaretlendiren bir açklama yapt.

Greenblatt, Filistinli göstericilere snra 500 metreden fazla yaklarlarsa ölebilecekleri tehdidinde bulunurken, sraile ise herhangi bir uyarda bulunmad.

Geçen hafta ne olmutu?

Filistinliler, Toprak Gününün 42nci yl kapsamnda geçen cuma gününden bu yana abluka altndaki Gazze eridinin srail snrnda barçl eylemler düzenliyor.

srail askerleri ise sürgün edildikleri topraklarna geri dönmeyi ve 2006dan beri Gazzeye uygulanan hukuksuz ablukann kaldrlmasn talep eden sivil halkn üzerine gerçek mermilerle ate açyor.

Gösterilerin balad ilk günden bu yana 22 Filistinli ehit oldu, bin 500den fazlas yaraland.

Filistinliler bu barçl gösterilerine alt hafta boyunca devam etmeyi planlyor. Gösterilerin alt hafta boyunca devam edecek olmasnn bir sebebi de bu tarihte ABDnin Tel Avivdeki Büyükelçiliini Kudüse tayacan açklam olmas.

Ana Sayfaya Git