Gazze'de kapalı tutulan sınır kapısı, protestolara sebep oldu

Mısır yönetimi Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulması, Gazze'de ayaklanmaya sebep oldu. Gazze'de büyük protesto

Haberler 13.12.2015 - 15:36 Son Güncelleme : 13.12.2015 - 15:36

Mısır yönetimi Refah Sınır Kapısının kapalı tutulması, Gazzede ayaklanmaya sebep oldu. Gazzede büyük protesto

Gazzedeki eski Mısır Büyükelçilik binası önünde toplanan Gazzeliler, Mısır yönetimden Refah Sınır Kapısını açmasını istedi. Eylemciler, Öğrenciler ve hastalar için Refah Sınır Kapısını açın yazılı dövizler taşıdı.

Gösteride konuşan Teysir el-Atut, Refah Sınır Kapısının açılmasının ve Gazzelilerin çıkışlarının kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti.

Mısır ile Gazze arasındaki ilişkilerin tarihi olduğunu hatırlatan Atut, Mısırın Filistin davasını savunma konusundaki görevinden vazgeçemeyeceğini ifade etti.

Atut, sınır kapısının kapalı tutulması nedeniyle öğrencilerin ve hastaların büyük sıkıntı yaşadığını, bazı öğrecilerin bu nedenle burslarını kaybettiğini söyledi.

Mısır yönetimi, 3 Temmuzdaki askeri darbeden bu yana, İsrailin ablukası nedeniyle Gazzenin dünyayla tek bağlantı noktası durumundaki Refah Sınır Kapısını neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca bir kaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Gazzede giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6sı, İsrailin kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4ü Hamasın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeriaya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Ana Sayfaya Git