Gazzeli kadınlar İsrail saldırılarında ağır bedeller ödüyor

Nur Ali: "Çocuklar saldırı esnasında çok korktukları için, bir kadın çocukların önünde paniğe kapılmamalı. Onları kontrol ederek korkularını yenmelerini sağlamalı. Bununla birlikte evimizden edilmiş ve bir sığınma merkezinde olsak da çocukların yiyeceği, içeceğini temin etmeli ve temizliğini de yapmalıyız"

Haberler 25.05.2021 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAZZE - srailin abluka altndaki Gazze eridine düzenledii saldrlarda, hedef alnaca endiesiyle çocuklaryla birlikte evlerini terk etmek zorunda kalan kadnlar ar bedeller ödemeye devam ediyor.

srailin snr bölgelerine düzenledii saldrlar nedeniyle yüzlerce Filistinli aile evlerinden çkarak, Birlemi Milletler Filistinli Mültecilere Yardm Kuruluuna (UNRWA) ait okullara snmak zorunda kald.

srail ordusunun düzenledii saldrlarda 66s çocuk, 39u kadn olmak üzere 248 Filistinli hayatn kaybetmiti. Saldrlar nedeniyle Gazze eridinde 1800 konut yklm, 6 bin 800 konut ise ksmen hasar görmütü.

Gazzenin batsndaki en-Nasr semtinde bulunan UNRWAya bal bir okul da srail saldrganl sonucu yerlerinden edilen kiiler için snma merkezine dönütürülenler arasnda yerini ald.

Okula çocuklaryla birlikte snan ailelerden biri olan 33 yandaki Nur Ali, AA muhabirine yaananlara ilikin yapt açklamada, merkeze çok yakn baz alanlarn srailin hava saldrlarnn hedefi olduunu belirterek birkaç kez çocuklaryla birlikte iddetli patlamayla uyandklarn ve toz dumanlar ile patlayan camlarn altnda kaldklarn söyledi.

- Snma merkezlerinde her zaman korku ve panik hali hakim

Saldr zamannda, çounluu çocuk ve kadnlarn oluturduu snma merkezlerinde her zaman korku ve panik halinin hakim olduunu aktaran Ali, yakn alanlara atlan bombalarn iddeti dolaysyla çocuklar korumak için, kap ve pencere önlerinden uzak tutmaya ve sürekli olarak korkmamalar için teselli etmeye çaltklarn ifade etti.

Savata en ar yükü kadnlarn srtlandn vurgulayan Ali, hayatn her alannda zorluklar çektiklerini belirterek, öyle devam etti:

çocuklar saldr esnasnda çok korktuklar için bir kadn çocuklarn önünde panie kaplmamal, onlar kontrol ederek korkularn yenmelerini salamal. Bununla birlikte evimizden edilmi ve bir snma merkezinde olsak da çocuklarn yiyecei, içeceini temin etmeli ve temizliini de yapmalyz.

- Snma merkezleri temel yaam ihtiyaçlarndan yoksun

Gazze eridinin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesine düzenlenen iddetli saldrlar nedeniyle 3 çocuuyla Cibalya Mülteci Kampndaki snma merkezine dönütürülen bir okulda kalan 30 yalarndaki Rim el-Besyumi de snma merkezlerine dönütürülen okullarn genel olarak insanlar için temel yaam ihtiyaçlarndan yoksun olduunu dile getirdi.

htiyaçlar konusunda daha özel olan kadnlarn söz konusu merkezlerde çok daha zor artlar altnda yaamlarn sürdürdüüne dikkati çeken Besyumi, UNRWA okullar, kadnlarn ihtiyaçlarndan ziyade temel ihtiyaçlar bile salayamyor. ifadelerine yer verdi.

Beyt Hanun beldesine düzenlenen iddetli saldrlar sebebiyle ayn okula ailesiyle birlikte lise son snfta olan Refif e-Msri de snd.

Hava saldrlarnn iddeti nedeniyle sabrszlkla beklediim snavlara çaltm kitap ve defterlerimi alamadm. Snav sonuçlar geleceimi belirleyecek. dedi.

Yerinden edilmi kiiler için belirlenen UNRWA okullarndaki durumun, özellikle kadn ve erkek çocuklar için çok zor olduunu anlatan Msri, en basit ihtiyaçlarn bile olmadn ifade etti.

Msri ,okullarda yeterli yiyecein olmadn, bununla birlikte ykanacak yer ve doru düzgün yatacak bir yeri bile bulunmadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git