Gazzeli yaralılar, kalıcı sakatlıklarla boğuşuyor

İsrail'in kasıtlı olarak ayak, bacak, diz ve uyluk kısmını hedef aldığı Filistinliler, felç, ampütasyon (uzuv kesilmesi) ve engelli durumuna düşme gibi kronik veya kalıcı sakatlıklarla boğuşuyor.

Haberler 09.06.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail askerlerinin, Gazze snrndaki gösterilere müdahalesinde kastl olarak ayak, bacak, diz ve uyluk ksm hedef alnan Filistinliler, felç, ampütasyon (uzuv kesilmesi) ve engelli durumuna düme gibi kronik veya kalc sakatlklarla mücadele ediyor.

Gazzede 30 Marttan bu yana devam eden Büyük Dönü Yürüyüü gösterilerinde yaralandktan sonra ifa Hastanesine nakledilen yararllarn bir ksmnn uzuvlar kesildi, bir ksm ise felç kald.

srail güçlerinin, öldürme ya da sakat brakma siyasetiyle patlayc kurunlarla ar yaralad birçok Filistinli de geçirdii birden fazla operasyon neticesinde ampütasyon tehlikesinden kurtuldu ancak ar yaralanmalar nedeniyle kalc sakatlklar pelerini brakmad.

Uygun ekilde tedavi edilemezse vücutta kalc hasar brakan kemik krklar ve ar doku hasar nedeniyle ciddi bir operasyon geçirmesi gereken çok sayda yaral ise abluka altndaki bölgedeki ilaç ve tbbi malzeme yetersizlii dolaysyla tedavileri geciktii için felç ya da ampütasyon tehlikesiyle kar karya.

-Patlayc kurunlar nedeniyle kompleks yaralanmalar

ifa Hastanesinde yatan Filistinli Ahmed Heniyye (26), ABDnin Büyükelçiliini Kudüse tad 14 Maysta düzenlenen gösterilerde sa uyluuna isabet eden patlayc kurun nedeniyle ar yaralandn, ayanda toplardamarlarn kesildiini ve çok kan kaybettiini, be defa pe pee cerrahi operasyon geçirdiini anlatt.

Heniyye ayrca abisi Muhammedin de (45) ayn gün düzenlenen gösterilerde srail askerleri tarafndan bacandan vurulduunu ifade etti.

srail güçlerinin bacan hedef ald bir dier Filistinli Mahir Harara da (48) patlayc kurun nedeniyle sol bacanda 4 krk olduunu ve dokularnn zarar gördüünü belirterek, bacan kurtarmak için üç komplike ameliyat geçirdiini ve ayak parmaklarndan da hassas bir ameliyat olmas gerektiini kaydetti.

-Tbbi malzemelere ve uzmanlara ihtiyaç var

Damar Cerrahisi alannda uzman doktorlardan Teysir et-Tanne, ifa Hastanesine ulaan yarallarn yüzde 99unun, Damar Cerrahisi alannda uzman doktorlarn incelemesi gereken vakalar olduuna dikkati çekerek, ifa Hastanesinde tedavi edilen yaralanmalarn birçou damar cerrahisiyle ilgili. Yarallarn durumu çok ard. srail patlayc kurun kulland için organlarn içerisinden çok fazla arapnel parças çkarld. dedi.

srailin kulland kurunun, silah teknolojisinde yeni bir çeit olduunu ifade eden Tanne, öyle devam etti:

Yaralanmalarn büyük bir ksm alt tarafta. Özellikle diz bölgesi ve aasnda. Diz yaralanmalar bal bana çok zor. çünkü kaslarda ve damarlarda ar hasara neden oluyor. Öte yandan ayak arter damar ve sinirlerde kesikler olabiliyor. Arl olan bu yaralanmann çok komplikasyonlar var. Birçok ameliyat gerekebiliyor. Kaslar zayflyor. Sinirler kesildii için ayakta his kayb oluuyor ve yaral ömür boyu engelli durumuna düebiliyor. ifadesini kulland.

-Öldürme, felç ya da sakat brakma siyaseti

Gazzedeki Salk Bakanl Sözcüsü Eref el-Kudra da srailin 30 Marttan bu yana Filistinlilere yönelik öldürme, felç ya da engelli durumuna düürme siyaseti izlediini vurgulad.

srailin savunmasz sivillere öldürücü ve orantsz bir güç kullandn vurgulayan Kudra, kompleks yaralanmalarn tedavisi için ayn anda damar, sinir ve kemik alannda uzmanl olan doktorlara ihtiyaç duyulduunu ancak son dönemde artan yaral says nedeniyle ilaç ve tbbi malzemenin tükendiini ve halihazrda 330 Filistinlinin acil tbbi müdahale beklediini söyledi.

-32 ampütasyon vakas mevcut, say artabilir

Kudra, yarallarn birçounun dizinden ya da diz çevresinden vurulduuna, sinirlerin toplanma alan olduu için kastl olarak bu bölgelerin hedef alndna iaret ederek, srail keskin nianclar kastl olarak ayak, bacak ve dizleri hedef alyor. 4 bin 453 Filistinli, vücudunun alt bölgelerinden yaraland. Uzuvlarn kesilmesini engellemek için yüzlerce operasyon yaplmasna ramen 32 kii ampütasyon geçirdi. Tedavi bekleyen ciddi vakalar nedeniyle bu say artabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Kompleks ameliyatlarda Gazzedeki salk personeline destek amacyla kemik, damar ve sinir cerrahisinde uzman tbbi bir heyetin bölgeye gönderilmesini isteyen Kudra, ayrca uluslararas toplumdan, Filistinli sivillere yönelik öldürücü güç kullanan srail ordusuna soruturma açmasn talep etti.

Ana Sayfaya Git