Gazzelilerin dinmeyen acısı: "Refah Sınır Kapısı"

İsrail ablukası altında yıllardır büyük sıkıntıların çekildiği Gazze Şeridi'nde yaşayan ihtiyaç sahipleri, Mısır tarafının bölgenin dünyaya açılan tek kapısı konumundaki Refah Sınır Kapısı'nı, kısa süreli açacağını duyurmasının ardından adeta sınıra akın etti.

Haberler 10.02.2018 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAZZE - srail ablukas altnda yllardr büyük skntlarn çekildii Gazze eridinde yaayan ihtiyaç sahipleri, Msr tarafnn bölgenin dünyaya açlan tek kaps konumundaki Refah Snr Kapsn, ksa süreli açacan duyurmasnn ardndan adeta snra akn etti.

Msrda ordunun Temmuz 2013teki askeri darbeyle yönetime el koymasndan bu yana kapal tutulan Refah Snr Kaps zaman zaman insani durumlar için geçici olarak açlyor.

Tedavi olma, i bulma, evliliini tamamlama ve eitimine devam etme ümidiyle binlerce Gazzelinin, geçici süreliine açlan snr kapsna akn etmesi, bölgedeki sknty gözler önüne seriyor.

Üç yldr Gazzeden çkma ümidiyle her defasnda snr kapsna gelen Fas asll Mucide el-Yakubinin (36), çektii aclar yüzünden okunabiliyor.

AA muhabirine yaad skntlar anlatan Yakubi, Evlendiimden bu yana yani 11 yldr Gazzedeyim. Anne ve babam evlendiimden beri göremedim. 2015 ylnda snrdan geçebilmek için adm yazdrdm. Bana 2017de randevu verdiler maalesef kap o zaman açlmad. u ana kadar adm bölgeden çkacak kiiler listesine de eklenmedi. dedi.

Kapnn açldn her duyduum anda çkma ümidiyle hzlca oraya gidiyorum diyen Yakubi, her defasnda eli bo döndüünü, yetkililerle konumasna ramen durumunda bir deiiklik olmadn dile getirdi.

Babam hasta, ölmeden önce onu görememekten korkuyorum

Uzun zamandan beri göremedii amca ve daylarndan vefat edenlerin olduunu ve cenazelerine itirak edemediini dile getiren Yakubi sözlerine öyle devam etti:

Babam hasta. Ölümünden önce onu görememekten korkuyorum. Gazzede üç sava yaadm. Korku ve aclar çektim. Gazze açk bir ceza evinden ibaret. nsanlarn snrl ekilde hareket etmelerine izin veriliyor. Bölge yaamak için çok zor bir durumda. Bizler terörist deiliz. Patlayc tamyoruz. Neden bütün bunlar yayoruz. çocuk, kadn geleceini kaybeden örenciler, her biri bir tarafta olan eler ve hastalarn günah ne? Sadece hakkmz olan seyahati istiyoruz.

Bir baka yolcu Zayide es-Sofi de Snr kapsndan geçebilmek için 10. kez geliyorum, kalp ve tansiyon hastasym. Acil ameliyat olmam gerekiyor. diye konutu.

Sofi, ancak bu sefer de bölgeden çkamama korkusu yaadn dile getirdi.

Tekerlekli sandalyede snrdan geçme ümidiyle bekleyiini sürdüren Avni en-Neccar da bir buçuk yl önce adn listeye yazdrdn belirterek, Her kap açldnda geçme ümidiyle geliyoruz ancak her defasnda geri gönderiliyoruz. diye konutu.

Msr yönetimi, srail ablukas altndaki Gazze eridiyle arasnda yer alan Refah Snr Kapsn geçen çaramba günü 3 günlüüne açmt.

Gazze eridine giri çklarn yapld 7 snr kapsndan Msrn kontrolündeki Refah hariç 6s srailin kontrolünde bulunuyor. Bu 6 kapdan ticari amaçla kullanlan 4ü Hamasn seçimleri kazanarak görevi devralmasnn ardndan Haziran 2007de srail tarafndan kapatlmt. Dier iki kapdan Beyt Hanun yabanc pasaport tayanlar, hasta ve i adamlarnn Bat eriaya geçii, Kerm Ebu Salim ise baz ticari ürünlerin geçii için kullanlyor. Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun çeitli gerekçelerle sk sk kapatlyor.

Ana Sayfaya Git