Gazze'ye girişi yasak ürünler arasında artık gelinlik ve biberon da var

"Gazze Ablukası ile Mücadele Halk Komitesi" tarafından, İsrail’in Gazze'ye girişini engellediği binden fazla ürünün gösterildiği bir sergi düzenlendi. İsrail ablukası altındaki Gazze'ye girişi yasak ürünler arasında gelinlikten biberona, çocuk bezinden sabuna birçok kalem bulunuyor.

Haberler 05.08.2018 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail ablukasnn en temel insani ihtiyaçlarn karlanmasn bile nasl imknsz hale getirdiine ilikin dünyann dikkatini çekmeyi hedefleyen sergideki ürünler arasnda birçok insani ihtiyaç maddesi de bulunuyor.

Komite Bakan Cemal el-Hudari, srail, binden fazla çeit temel ihtiyacn Gazze eridine giriini yasaklyor. dedi.

srailin biberon, plastik malzemeler, çocuk yüzme araçlar, elektronik cihazlar, temel inaat malzemeleri, çocuk oyuncaklar, gelinlik ve kadn güzellik malzemeleri gibi ürünlerin Gazzeye giriine izin vermediine dikkati çeken Hudari, Gazzedeki insani kriz, ekonomi sektörünün çöküünü de beraberinde getiriyor. ifadelerini kulland.

Hudari, Gazzedeki sanayinin de bitme noktasna geldiini belirterek, srailin uygulad abluka ve gerekli ham maddelerin Gazzeye giriini engellemesi nedeniyle bölgedeki fabrikalarn yüzde 80i kapand. Bu durum srailin Gazzeyi boma ve ekonomi sektörünü tamamen yok etme politikasnn bir parçasdr. diye konutu.

SRAL AYRINTI VERMYOR

Öte yandan srailin igal altndaki Filistin topraklarnda faaliyetlerini yürüten Filistin Topraklarndaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT), AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna yazl cevap verdi.

COGATn açklamasnda, tek tek kontrol edilerek Gazzeye giriine izin verilen insani ihtiyaç maddelerinin dnda hiçbir ürüne müsaade edilmedii aktarld.

Bu kararn COGATn tavsiyesi üzerine srail Savunma Bakanl tarafndan alnd belirtilen açklamada, Bu kararn alnmasnn nedeni Gazze eridinden srail tarafna yanan uçurtma ve balonlarn gönderilmesidir. Gazzeye giriine izin verilen insani ihtiyaçlar gda, ilaç ve tbbi malzemelerdir. ifadelerine yer verildi, ancak bu insani maddelerin ne olduu konusunda detay açklanmad.

Temmuz aynda Kerm Ebu Salim Snr Kapsn kapatan srail makamlar, geçen hafta da evlerde kullanlan gaz ve yaktn Gazzeye giriini yasaklad.

SRAL TEK TCAR SINIR KAPISINI DA KAPATTI

srail Babakan Binyamin Netanyahu, 9 Temmuzda, srail tarafndan abluka altndaki Gazzeye ticari mallarn girii için kullanlan tek snr kaps Kerm Ebu Salimin kapatlacan duyurmutu.

Netanyahu, Hamasa kar derhal çok sk önlemleri yürürlüe koyuyoruz. Önemli bir adm olarak bugün Kerm Ebu Salim Snr Kapsn kapatyoruz. Buna ilave admlar da atacaz. demiti.

srail, 17 Temmuzda Kerm Ebu Salim Snr Kapsn gda ve ilaç girii hariç tamamen kapatm, Gazze denizi açklarndaki avlanma mesafesini de 9 milden 3 mile düürmütü.

2 MLYON FLSTNL YILLARDIR GAZZEDE HAPS

srailin 2006dan beri Gazze eridine uygulad hava, kara ve deniz ablukas nedeniyle 2 milyona yakn Filistinli büyük bir insani dram yayor.

Gazze dna çkma ve tekrar bölgeye giri imkn olmayan Filistinliler, temel insani ihtiyaçlarnn birçoundan da mahrum braklyor.

Dünyann en büyük açk hava cezaevi olarak tanmlanan Gazzede, elektrik sknts had safhada. Günün ancak dörtte birinde elektrik verilen Gazzede altyap ve salk hizmetleri de çökmü durumda.

Yaktl jeneratörler vastasyla elektrie ulamaya çalan Filistinlilerin evlerinde bazen günün sadece 2 saatinde elektrik bulunuyor.

Gazzeliler, içlerinde bulunduklar bu durumu dünyann gündemine tamak için 30 Marttan bu yana yaptklar gösterilerde 150den fazla ehit verdi.

Ana Sayfaya Git