Gerekirse gireriz!

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin planı hazır, netice çıkmazsa bölgeye gireriz

Haberler 11.09.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Suriyenin kuzeyinde kurulmas planlanan Güvenli Bölgeye ilikin, Türkiyenin plan zaten hazr. Cumhurbakanmzn da vurgulad gibi bu müzakerelerden ve i birliinden bir netice çkmazsa, biz her türlü hazrlmz yaptk ve bu bölgeye gireriz. Nasl Afrin ve Frat Kalkan bölgesini DEA ve YPG/PKKdan temizlediysek buralar da temizleriz, güvenli bölge oluur dedi.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Karada Dileri Bakan Srdjan Darmanovic ile ikili ve heyetleraras görümeler yaptktan sonra Dileri Bakanl Resmi Konutunda ortak basn toplants düzenledi. Karada ile mükemmel siyasi ilikileri olduunu ve iki ülke arasndaki ekonomik ilikileri her alanda gelitirmek istediklerini belirten Bakan çavuolu, Türk firmalarnn Karadadaki yatrmlarn anlatarak verilen destek için teekkür etti.

LAF OLSUN DYE MÜZAKEREYE BALAMANIN ANLAMI YOK

Basn mensuplarnn sorularn da yantlayan Bakan çavuolu, Kbrs meselesiyle ilgili sonuç odakl bir müzakereye gitmeleri gerektiini söyledi. çavuolu, Müzakere çerçeve belgesinin son derece net olmas lazm bizim için. Kbrs Türkü için hassas olan, vazgeçilmez olan krmz çizgiler var, bunun en önemli unsuruysa siyasi eitliktir, etkin katlmdr, dönüümlü bakanlktr. Bunlarn da önceden net bir ekilde artk belirlenip tartmann dna çkarlmas gerekiyor. Türkiye olarak her zaman çözümü destekledik; ama hiçbir eyi paylamak istemeyen bir Rum taraf var. Bundan sonraki müzakere ise sonuç odakl ve net bir çerçeveyle olmaldr ki artk biz Türk taraf ve Kbrs olarak bir baarszl daha kaldramayz. O nedenle laf olsun diye müzakereye balamann bir anlam yoktur diye düünüyoruz dedi.

ATILAN ADIMLAR KOZMETK ADIMLARDIR

Bakan çavuolu, Suriyenin kuzeyine kurulmas planlanan Güvenli Bölgede Türkiye ile ABD askerleri tarafndan yaplan ortak devriye ve ABDnin YPG ile yapt ortak devriye ile ilgili soruya u ekilde cevap verdi:

Amerika ile Güvenli Bölge için müzakerelere baladmz zaman biz bunu iyi bir balangç olarak deerlendirdik. Fakat bunu yaparken de uyarlarmz da net bir ekilde açkladk. Neden bu uyarya ihtiyaç duyduk? çünkü bata Münbiç Yol Haritas olmak üzere ABD maalesef bu terör örgütüyle girdii angajmanlardan dolay sözünü tutmam ve bu yol haritasn savsaklamtr. kinci bir Münbiç olmamas için bu uyarlar yaptk. Bugün gelinen noktada Türkiyenin uyarlarnda ne kadar hakl olduunu Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan söylemitir. u anda baz ortak devriyeler var evet; ama bunun dnda atlan admlar ya da atld söylenen admlar kozmetik admlardr. ABDnin ayn ekilde bir oyalama sürecine girmek istediini ve Türkiyeyi de bu oyalamaya sürecine altrmaya çaltn görüyoruz; ama bizim bu konuda tutumumuz son derece nettir. Esasen bu gördüümüz tablo, terörle mücadelede öncü olduunu söyleyen bir ülkenin içine dütüü durumu gösteren ibretlik bir tablodur. Bir terör örgütünden bamsz hareket edemeyen sözde bir müttefikten bahsediyoruz.

TÜRKYENN PLANI HAZIR, NETCE çIKMAZSA BÖLGEYE GRERZ

ABDnin bir taraftan Türkiye ile bu kozmetik admlar atarken dier taraftan YPG, PYD ve PKK ile de angajmann güçlendirerek destek verdiini belirten çavuolu, öyle konutu:

Türkiyenin plan zaten hazr. Buraya girip bu terör örgütünden bu bölgenin temizlenmesini salamak bizim için bir ulusal güvenlik meselesidir. Bu konuda taviz vermemiz kesinlikle mümkün deildir. Bugün verilecek bir taviz gelecekte bizi daha ciddi ve büyük tehlikelerle kar karya brakabilir. O nedenle cumhurbakanmzn da vurgulad gibi bu müzakerelerden ve i birliinden bir netice çkmazsa, biz her türlü hazrlmz yaptk ve bu bölgeye gireriz. Nasl Afrin ve Frat Kalkan bölgesini DEA ve YPG/PKKdan temizlediysek buralar da temizleriz. Güvenli bölge oluur. Dier taraftan istikrara kavuturulur. u ana kadar Amerikann ortaya koyduu tavr daha çok PKK, YPG yanls bir tavrdr.

Ana Sayfaya Git