Gözaltına alınan genç erkekler kayboluyor

Myanmar'da ordu yönetiminin, darbe karşıtı protestoları bastırmak için gözaltına aldığı genç erkeklerinin kaybolduğu ileri sürüldü.

Haberler 06.05.2021 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cakarta

Myanmarda ordu yönetiminin, darbe kart protestolar bastrmak için gözaltna ald genç erkeklerinin kaybolduu ileri sürüldü.

Associated Press ajansnn özel haberine göre, ailelerin birçou, çocuklarnn nerede olduunu bilmiyor.

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonunun (UNICEF) da keyfi gözaltna alnan, çounun ailelerine veya avukatlarna eriimi bulunmayan 1000 çocuk veya gencin bilgisine sahip olduu ifade edildi.

Siyasi Mahkumlara Yardm Derneinin (AAPP) analiz ettii veriler, darbenin yapld ubat ayndan bu yana dörtte üçü erkek olmak üzere en az 3 bin 500 kiinin gözaltna alndn ortaya koyuyor.

Veri tabanna kaydedilen 419 erkein yaklak üçte ikisinin 30 yan altnda, 78inin de 13-19 yalarnda olduu belirtildi.

AAPP sözcüsü, gözaltndaki yaklak 2 bin 700 kiinin nerede tutulduunun bilinmediini aktard.

AAPP yetkilisi Ko Bo Kyi de Ordu sivilleri, içileri ve çocuklar dümana dönütürmeye çalyor. Eer çocuklar ve gençleri öldürebilirse, devrimi de öldürebileceklerini düünüyorlar. deerlendirmesini yapt.

Gözaltnda ölümlerle ilgili kant toplayan nsan Haklar Grubu Fortify Rightsn kurucularndan Matthew Smith de kitlesel ortadan kaybolmalara doru sürüklendiklerini belirterek Yaygn ve sistematik keyfi gözaltlar belgeliyoruz ve görüyoruz. dedi.

Haberde, Yangonda yaayan ve erkek kardei kayplara karan 19 yandaki Shwenin hikayesine de yer verildi.

Shwe, semtlerindeki bir otomobil dükkannn genellikle gençlerin bir araya geldii bir mekan olduunu ve 21 Mart gecesi 15 yandaki erkek kardeinin de her zaman olduu gibi buraya gittiini anlatt.

O gece Shwe, mekana doru giderken dükkann yamalandn, babasyla kardeini bulmak için dükkan aradklarn ancak hiçbir ize rastlamadklar gibi yerlerin kana bulandn gördüklerini aktard.

Myanmarda ordunun uzun zamandr demokrasi yanls hareketleri bastrmak ve korku alamak için keyfi gözaltlar yapt, genç erkekleri evlerinden, i yerlerinden ve sokaklardan zorla ald, bazlarn yaamn yitirdii, aralarnda ikenceye urayanlarn ve kaybolanlarn bulunduu iddia ediliyor.

Myanmarda askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasm 2020 seçimlerinde hile yapld iddialarnn ortaya atlmas ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardndan 1 ubatta yönetime el koymutu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dileri Bakan Aung San Suu çii bata olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltna alm ve bir yllna olaanüstü hal ilan etmiti.

Myanmar ordusunun darbe kart protestoculara silahl müdahalesi sonucu imdiye kadar 769 sivil yaamn yitirdi.

Ülkede geni katlml gösteriler sürerken, gözaltndaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yarglanmalarna devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git