GÜNCELLEME - İsrail, Mescid-i Aksa İmam Hatibi'ni "provokasyon" suçlamasıyla ifadeye çağırdı

İsrail, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri'ye verdiği cuma hutbesi nedeniyle "provokasyon" suçlaması yönelterek ulusal basına konuşma yasağı getirdi.

Haberler 17.12.2023 - 20:18 Son Güncelleme : 17.12.2023 - 20:33

AA muhabirinin Şeyh Sabrinin avukatı ve yakınlarından aldığı bilgiye göre, İsrail polisi Şeyh Sabrinin, Mescid-i Aksada verdiği hutbenin provokasyon suçu niteliğinde olduğu gerekçesiyle ifadesini aldı.

İsrail polisi, Batı Kudüsteki El-Meskubiyye gözaltı merkezinde ifadesini aldığı Şeyh Sabriyi, 4 saatten uzun süren sorgulamadan sonra serbest bıraktı.

Sorgulama sonunda İsrail polisi, Şeyh Sabriye 15 gün boyunca ulusal basına konuşma yasağı getirdi.

Sorgu çıkışında konuşan Şeyh Sabri, soruşturmanın 1 Aralıkta Mescid-i Aksada verdiği hutbe nedeniyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Mescid-i Aksa imamı, sorgulamada kendisine yöneltilen sorulara ilişkin, şunları söyledi:

Esirler meselesine odaklandılar, ben de onlara, yüce İslam dinimizin esir takasına önem verdiğini, esir takasının insani ve uygar bir fiil olduğunu ve bunu teşvik ettiğimizi söyledim.

Sonrasında, (sahabeden) Ebubekir Sıddıkın, çocukları ve kadınları öldürmek ile kilise, cami veya sinagog olsun dini mekanların yıkılmasının haram olduğuna ilişkin mesajı hakkındaki konuya girdiler.

Mescid-i Aksa konusuna dair de sorular yöneltildiğini aktaran Şeyh Sabri, Onlara, sorunun kaynağının Aksaya baskınlar düzenleyen fanatik Yahudiler olduğunu anlattım. Bu baskınları düzenleyenleri koruyan İsrail makamlarının bundan sorumlu olduğunu söyledim. ifadelerini kullandı.

MESCİD-İ AKSA İMAMI FANATİK YAHUDİ GRUPLARIN HEDEFİNDE

Şeyh Sabrinin avukatı Halid Zebarika da söz konusu soruşturmanın, İsrail makamlarının, Şeyh Sabriye karşı yürüttüğü siyasi, fikri ve dini saldırıların devamı olduğunu kaydetti.

85 yaşındaki Şeyh Sabrinin, fanatik Yahudi grupların iddialarıyla özellikle son iki yılda sık sık kovuşturmalara maruz kaldığına dikkati çeken Zebarika, Bu gruplar İsrail hükümetinin bir parçası ve İsrail makamlarıyla ilişkilerini kullanarak Şeyh İkrime Sabrinin kovuşturulmasını meşrulaştırmaya çalışıyorlar. diye konuştu.

Avukat Zebarika, şunları kaydetti:

Şeyh İkrime Sabrinin özgürlüğüne ve Kudüste dini ve davet görevini yapma hakkına karşı açık bir saldırı olduğunu düşünüyoruz.

Bu aynı zamanda İsrail hükümetinin yürüttüğü din savaşının işaretidir. Bunun işaretlerini, geçen hafta Ceninde yaşandığı gibi camilerin kutsallığına saldırılması gibi örneklerde görüyoruz.

İsrail güçleri, 4 Aralıkta Şeyh Sabrinin işgal altındaki Doğu Kudüste bulunan evine baskın düzenleyerek, Sabriye İsrailin güvenliğine karşı ciddi tehlike oluşturduğu iddiasıyla bir ay yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.

Mescid-i Aksa İmamı Şeyh Sabri, yıllardır İsrail polisi, istihbaratı, yargısı ve fanatik Yahudi örgütlerinin hedefinde.

İsrail güçleri, birçok kez Şeyh Sabriyi evine baskın düzenleyerek ifadeye çağırmış ve defalarca Mescid-i Aksadan uzaklaştırma cezası vermişti.

AA

Ana Sayfaya Git