Güneye Operasyon

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve İran güçleri, ABD'nin uyarılarına rağmen güneydeki Dera ilinde muhaliflere karşı geniş çaplı yığınak yapıyor

Haberler 20.06.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin uyarlarna ramen Bear Esed rejiminin Suriyenin güneyindeki Deraya operasyon hazrlklar sürüyor. Bölgeden çekilme süsü veren ran güçleri, her an balamas beklenen sadrlara destek amacyla rejim askerlerinin içine gizlendi.

Bear Esed rejimi güçleri, Suriyenin güneyinde, ABDnin Rusya ile müzakere ederek ilan ettii güvenli bölgeye saldr hazrlklarna devam ediyor.

AA muhabirlerine bilgi veren muhalif kaynaklara göre, rejim güçleri dün gece geç saatlerde Derann dousundan muhaliflere saldrd. Muhalifler saldry püskürttü.

Rejim, dün gece en az 60 zrhl arac bölgeye sevk ederek ynan artrd.

Esed rejimi, bölgeye Cumhuriyet Muhafzlar, Ulusal Savunma Güçleri, Kaplan Güçleri, Filistin Özgürlük Ordusu, Kudüs Tugaylar isimli birlikler ile 4., 7., 9.,14. ve 15. bölükler olarak adlandrlan milis unsurlar sevk ediyor.

- çekilme yerine gizlenme

Öte yandan kaynaklar, geçen ay sonu ran destekli yabanc terörist savaçlarn baz cephe hatlar ve komuta merkezlerinden çekildiini bildirmiti.

Ancak çekilmenin srail ve Ürdünün hassasiyetleri nedeniyle göstermelik olduu, ran güçlerinin rejim birlikleri içine gizlendii örenildi.

Derada rejim bayra altnda konulanan ran askeri ya da ran destekli gruplar ile bölgeleri öyle:

- Dera merkez: Meniyye mahallesinde mam Hüseyin Tugaylar, Secne mahallesinde Pakistan kökenli Zeynebiyyun Tugaylar, Kaif mahallesinde Besic Tugaylar.

- Derann kuzeyi: Muhaliflerin kontrolündeki Zimrin üssü ile Kafr amn karsndaki noktalarda Lübnan Hizbullah, Maara mevki karsnda ran Devrim Muhafzlar Ordusu.

- Derann dousu: Muhaliflerin kontrolündeki Bura El Harir karsndaki askeri üste Afgan kökenli Fatimiyyun Tugaylar ve Lübnan Hizbullah, Talah hava üssünde muhaliflerin kontrolündeki Kerak karsnda ran Devrim Muhafzlar Ordusu, Lübnan Hizbullah, Irak kökenli Asaib Ehlil Hak.

Derann kuzeydousu: zra benzin depolarnda Irak Hizbullah ile ran Devrim Muhafzlar Ordusu, Alma kentine giden yol üzerindeki 49. Taburda Lübnan Hizbullah ile Fatimiyyun.

- ABDnin uyarlar

Astana anlamalar kapsamnda geçen yl mays aynda gerginlii azaltma bölgesi ilan edilen Dera, iki ay sonra ABD ve Rus yönetimlerinin vard yeni anlamayla bir tür güvenli bölge ilan edilmiti.

ABD ve ngiltere, Ürdün ordusuyla ibirlii içinde yakn zamana kadar snr hattndaki muhaliflere salad yardmlar, Rusyayla anlamasndan hemen sonra kesmiti.

Deraya yönelik rejim operasyonu konusunda Washington yönetimi, 27 Maysta rejimi uyarm, Dileri Bakan Heather Nauert, rejimin saldr hazrlklarn endieyle izlediklerini bildirmiti.

Nauert, 14 Haziranda uyarsn yineleyerek, ABD, rejimin bu bölgedeki atekesi ihlal etmesi halinde gerekli önlemleri alacaktr. ifadesini kullanmt.

Dera ilinde muhaliflerin kontrolünde, iki ana havza bulunuyor. ki havza birbirine snr boyunca dar bir koridorla balanyor.

Kent merkezi de kuzeyde Esed rejimi, güneyde ÖSO güçleri arasnda ikiye bölünmü durumda.

Ana Sayfaya Git