Guterres: "Gazze'de somut adım atma zamanı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de somut adım atma zamanı olduğunu belirterek, uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Haberler 09.11.2023 - 18:47 Son Güncelleme : 09.11.2023 - 20:08

Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun talebiyle Pariste düzenlenen Gazzedeki Siviller için Uluslararası İnsani Konferansa bir video mesaj gönderdi.

Aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu Gazzedeki sivillerin hiç bitmeyen kabusla karşı karşıya kaldığını ifade eden Guterres, Mahalleleri yıkıldı, sevdikleri öldürüldü. Tepelerine bombalar yağarken en temel ihtiyaçları olan su, gıda, elektrik ve ilaçtan mahrum bırakılıyorlar. diye konuştu.

Gazzeye hayat kurtarıcı yardımın girmeye başladığını dile getiren Guterres, ancak bunu okyanusta küçük bir damlacık şeklinde niteleyerek, ihtiyaçların çok büyük olduğuna işaret etti.

Gazzedeki sivillerin korunması ve onlara yardım sağlanması için acilen insani ateşkes sağlanması çağrısını yineleyen Guterres, uluslararası insancıl hukuka saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

DESTEĞİNİZİ TALEP EDİYORUM

Guterres, hastaneler, BM tesisleri, sığınaklar ve okulların korunması, yakıt dahil temel ihtiyaçların güvenli erişiminin sağlanması ve BMnin Gazze halkı için 1,2 milyar dolarlık insani yardım çağrısının desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Desteğinizi talep ediyorum. Şimdi somut adım atma zamanı. Birlikte bu korkunç acıyı dindirmeye yardımcı olabiliriz. diyen Guterres, Gazze halkına bir umut ışığı, dayanışma mesajı vererek dünyanın onları umursadığını göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrailin Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekimden bu yana 35i Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda olmak üzere 352si asker 1400den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsraile göre, Kassam Tugaylarının elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrailin saldırılarında 4 bin 412si çocuk, 2 bin 918i kadın olmak üzere 10 bin 812 Filistinli öldürüldü, 26 bin 905 kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüste İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 175 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazzede binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekimden bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Ana Sayfaya Git