Güvenli bölgeleri tehdit ediyor

YPG/PKK, Rusya'nın Türkiye'ye verdiği güvenceye rağmen Tel Rıfat, Münbiç ve Barış Pınarı Harekatı bölgesi çevresinden çekilmedi.

Haberler 13.10.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AZEZ/TEL ABYAD -YPG/PKK, Suriyede Türkiyenin desteiyle Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafndan çkartlan ve güvenli bölgeye dönütürülen sahaya pek çok noktadan youn saldrlar düzenlerken, Rusyann örgütü kontrol etme sözleri uygulamaya geçmedi.

ABD desteiyle Suriye topraklarnn yaklak üçte birini igal eden YPG/PKK, ülkenin kuzeyindeki Azez, Mare, Bab, Cerablus, Afrin, Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerini sk sk ar silahlarla hedef alyor. Örgüt üyeleri, ABD ve Rus yapm roketatar ve havan toplarnn yannda TOW füzesi, çok Namlulu Roket Atar (çNRA), Katyua ve Grad Füzesi gibi gelimi ar silahlar kullanyor.

Söz konusu saldrlarda Türkiye snrna 18 kilometre uzaklktaki Halepin Tel Rfat ilçesi öne çkyor. Rusyann hava desteiyle ubat 2016da Tel Rfat ele geçiren YPG/PKK, buradan Frat Kalkan Harekat (FKH) ve Zeytin Dal Harekat (ZDH) bölgesindeki yerleim yerleri ile emniyeti salayan Türk güvenlik güçlerine ve muhalif savaçlarn mevzilerine saldryor.

Sk sk Azez, Bab, Mare ve Afrini vuran teröristler Tel Rfatn Taane, Kasne, mhu, Harbil, eyh sa, Minna, Ayn Dakne, Kefer Kar, Meranaz, Burc el Kas ve Miyase köylerinde konulu ar silahlar kullanyor. YPG/PKK, Tel Rfatta yaklak 250 bin sivili yerinden etmi, söz konusu nüfus Türkiye snrna yakn bölgelere snmt.

-Münbiç ve Aynul Arabdan saldrlar

Örgütün Tel Rfattan sonra en fazla saldr gelen sahas, Türkiye snrna 30 kilometre uzaklktaki Halepin Münbiç bölgesi ile snrdaki Aynul Arab (Kobani) ilçesi. Aynul Arabn Zor Maar, Cüb El Ferac, uyuk Fevgani, uyuk Tahtani, Tel Abir köyleri ile Münbiçteki Sacur çay çevresinden, güvenli bölgedeki Cerablus ilçesi ve çevresini de ar silahlarla vuruyor.

-Tel Abyad ve Rasulayna saldrlar

YPG/PKK, Suriye-Türkiye snrndaki Bar Pnar Harekat (BPH) bölgesinde yer alan Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinin güvenliini de tehdit ediyor. Ayn sa beldesi ile Kuz Ali, Tel Dakl, Um Huveyi, Freyan, Alyan, Batli, Um Tenke köylerinden sk sk Tel Abyad ilçesini de hedef alyor. Örgüt ayrca, Tel Temir, Derdara, Ebu Raseyn köyleri üzerinden de Rasulayn krsalna havan ve s güdümlü füzeler atyor.

YPG/PKK, sivil yerleimlere bombal araç göndermenin yannda cephe hatlarnda SMO mevzilerine zaman zaman szma giriimleri yaparak çatma ortamn besliyor.

-Sivillere korku vermeye çalyor

YPG/PKK, saldrlarnda özellikle hastane, okul ve kalabalk sivil yerleimleri hedef alarak 2016dan bu yana yüzlerce sivilin ölümüne sebep oldu. Örgüt böylelikle sivilleri korkutarak, topraklarna geri dönüü engellemek istiyor.

galinde tuttuu topraklardan kuzeydeki güvenli bölgelere bombal araçlar gönderen örgüt, sahada emniyeti salayan TSK mensuplarna, danmanlk hizmeti veren Türk emniyet güçleri ile Suriye Milli Ordusu unsurlarna çok sayda saldr düzenledi.

YPG/PKK, 10 Ekimde Mare-Azez arasndaki yolda bölgeden geçen Türk özel harekat polislerinin aracn Tel Rfattan s güdümlü füzelerle vurmu, iki polis ehit olmutu. Son alarak önceki gün, Suriye-Türkiye snrndaki Aynul Arabn Cüb el Ferac köyünden Gaziantepin Karkam ilçesine saldrmt.

-Rusyann güvenceleri karlksz kald

Rusya, Ekim 2019da Türkiyeyle BPH srasnda vard mutabakatla terör örgütünü Tel Rfattan ve Münbiçten tüm unsurlaryla çkarmay taahhüt etmiti. Moskova yönetimi ayrca, M4 yolu üzerinde ve BPH sahas dnda kalan alanda teröristlerin snrdan itibaren 30 kilometre dar çkartlaca teminatn vermiti.

Ancak Rusyann taahhütleri yerine gelmedi. Ayn ekilde, BPHnin 8inci gününde dönemin ABD Bakan Yardmcs Mike Pencein Türkiye ziyaretinde Amerikan taraf örgütün snrdan 32 kilometre güneye çekilecei sözünü vermiti. Ancak Amerikan ordusunun, çkt yerlere, Rus güçlerinin girmesini salamasyla söz konusu mutabakat ilevsiz kalmt. Bölgede Rus askeri varl yaylmt.

Ana Sayfaya Git