Hac ve umre acenteleri Türkiye'nin 'kırmızı liste'den çıkmasını bekliyor

17 Ekim itibarıyla iki doz aşı yaptıranların Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de ibadet edebileceğini duyuran Suudi Arabistan yönetimi, nüfusu kalabalık Türkiye'nin de arasında olduğu Müslüman ülkelere henüz hac ve umre ziyaretlerini açmadı.

Haberler 25.10.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hac ve umre organizasyonu yapan yaklak 1000 acente, Suudi Arabistann Türkiyeyi Kovid-19 krmz listesinden çkarmasn ve hac-umre ziyaretlerinin açlmasn bekliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle 27 ubat 2020den bu yana Türkiyeden Suudi Arabistana umre ve hac uçular yaplamyor.

Suudi Arabistanda 17 Ekim itibaryla iki doz a yaptranlarn Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevide ibadet edebileceinin duyurulmas ve ardndan Kabede sabah namaz srasnda aralksz saf tutulmas Türk hac ve umre acentelerini, ziyaretlerin açlacak olmas adna umutlandrd.

Ylbanda ziyaretlerin açlacan bekleyen baz firmalar, buna göre hazrlklarn yapmaya balad.

Bu, Türkiyeye özel bir durum deil

Hac Umre ve Seyahat Acenteleri Dernei (HURSAD) Bakan Diyaeddin ahin, AA muhabirine yapt açklamada, Suudi Arabistann 27 ubat 2020den itibaren umre vizesi vermediini, o tarihe kadar vizesini alp henüz gitmeyenlerin de vizelerinin iptal edildiini söyledi.

Suudi Arabistan ve Türkiyede hac ve umre sektöründe yaklak 25 bin Türk vatandann çaltn, acentelerin 2 yldr yaad zorlu süreçten bahseden ahin, bu dönemde bir süre ksa çalma ödeneinden faydalandklarn aktard.

- Krmz listede olan ülkeler

Umre organizasyonunun, Kovid-19 nedeniyle Müslüman nüfusunun yaklak yüzde 70inin yaad ülkelere hala kapal olduunu ifade eden ahin, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Türkiye, ran, Msr gibi nüfusu fazla olan ülkelerin umreye giri izninin hala bulunmadn ve bunun Türkiyeye özel bir durum olmadnn altn çizdi.

Ülkeler aras ilikinin sonuç vereceine dair örneklerin de bulunduunu belirten ahin, öyle devam etti:

Sadece hac ve umre organizasyonu olarak düünmeyin. Ortadoudan Türkiyeye gelen ciddi sayda turist var. Özellikle Suudi Arabistandan gelen turist says azmsanmayacak kadar çok. Burada evi ve tatil bölgelerinde yeri olanlar var, onlar da gelemiyor. u anda Suudi Arabistan-Türkiye arasnda seyahat yasa var adeta. Yasa koyan biz deiliz ama Suudi Arabistan kendi vatandalarnn krmz kategorideki ülkelere seyahatini yasaklam durumda. Giriimlerimiz bu merkezde olmal. Bu önce seyahat yasann kalkmasyla salanmal. Yasaklarn eninde sonunda kalkacan ve umre seyahatinin balayacana inanyorum. Devletin yapmas gereken Müslümanlara Kabenin yollarnn açlmasn salamak için üzerine düeni yapmas...Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanl nezdinde giriimlerimiz, fikir birliimiz var fakat henüz alnm bir sonuç yok.

Dört gözle güzel bir haberin gelmesini bekliyoruz

Türkiyede hac ve umre alannda faaliyet gösteren yaklak 1000 acente, on binlerce insan, Suudi Arabistandaki i ortaklarmz, oradaki çalanlarmz, hepimiz dört gözle umreyle ilgili güzel bir haberin gelmesini bekliyoruz. diyen Diyaeddin ahin, ülkenin Hac ve Umre Bakanlnn sosyal medya hesaplar, basn ve Mescid-i Haramdaki gelimeleri yakndan takip ettiklerini söyledi.

Umutlarmz artyor

ahin, Kabede ibadet kstlamasyla ilgili kararlarn yava yava kalktn gördükçe umutlarnn arttn dile getirerek, Seyahat acentelerimiz ciddi bir ölüm kalm mücadelesinde ama bizim için daha önemli olan Müslümanlarn Kabeye, Efendimize olan özleminin bir an önce giderilmesi. En çok önem verdiimiz konu bu. O, bizim ekmek davamzdan daha önceliklidir. diye konutu.

Pandemi öncesi ortalama 450-500 bin kiinin umreye gittiini hatrlatan ahin, yarm kalan 2019-2020 sezonunda ise yaklak 220 bin kiinin umre seyahati yaptn aktard.

Nüfusu az olan Müslüman ülkelerden baland

Umre organizasyonunun muharrem ayndan itibaren dünya ülkelerine yava yava açldn ve öncelikle nüfusu az olan Müslüman ülkelerden balandn aktaran ahin, Ziyaretler çok kstl sayda da olsa balad. Beklentimiz bu iin artk yeni yldan önce karara balanmas ve yeni ylla beraber bir an önce Kabeye gitmemiz. Bu, sektörün de beklentisi. çok ciddi beklentimiz var. nallah ylbanda oraya gitmi oluruz. ifadelerini kulland.

ahin, bu süreçte ekonomik olarak zorlandklarndan da bahsederek, Talebimiz sadece hibe deil faizsiz kredi. Katlm bankalarnn destekleriyle kredi istiyoruz. Can suyu istiyoruz. Devletimizden talep ettiimiz budur. dedi.

- 22 aydan beri fatura kesemiyoruz

Sla Turizm Yönetim Kurulu Bakan Harun Yurdakul da umre vizelerinin durdurulmas nedeniyle birçok ubeyi boaltmak hatta kapatmak durumunda kalan firmalarn olduunu söyledi.

Kendilerinin de ayn durumla kar karya kaldklarn belirten Yurdakul, Hatta profesyonel elemanmz çkartmak zorunda kaldk. Umre veya hac baladnda profesyonel elemanlar tekrar yetitirip ie balatmakla alakal sorun yaamaktan korkuyoruz. En büyük skntlarmzdan biri ii bilen, profesyonel eleman sorunu. 22 aydan beri fatura kesemiyoruz. dedi.

Yurdakul, Suudi Arabistann Türkiyeyi krmz listeden çkarp umre hizmetlerini salamasn talep ettiklerini dile getirdi.

çalanlarmz (umrenin) açlaca ümidiyle bekliyor

nançtur Yönetim Kurulu Bakan Mahmut enadl ise 2006dan bu yana hac ve umre sektöründe çaltklarn belirterek, (Pandemide) Bu dönemde devletimizin personelimiz için ksa çalma ödenei destei oldu. Kendi imkanlarmzla üzerini finanse ederek ayakta kalmaya çalyoruz. Bu ie yaklak 13 kiiyle balamtk, hala 13 personelle devam ediyoruz. çalanlarmz, umrenin açlaca ümidiyle bekliyor. diye konutu.

Ylbana hazrlmz yapyoruz

Wittour Yönetim Kurulu Bakan Dr. Erkan Aydn ise Suudi Arabistann gelecek ay itibaryla vize için kaplar açacan düündüünü belirterek, Ylbana imdiden hazrlmz yapyoruz. Allah nasip ederse, ylbayla, umrelere balayacaz. dedi.

Pandemi nedeniyle acentelerin iki yldr yaad skntya deinen Aydn, personeli iten çkarmadklarn, ücretlerini yemek kartlar dahil ödemeye devam ettiklerini kaydetti.

Aydn, iki yldr Kabeye, Medineye hasret kaldklarn ve umrenin bir an önce açlmasn istediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git