Haddini bil Macron!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Türkiye'nin ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde ve talebi doğrultusunda Libya’nın meşru hükümetine verdiği desteği "tehlikeli bir oyun" olarak tanımlamasıyla ilgili, "Yıllardır gayrimeşru yapılara verdiği destek nedeniyle Fransa’nın, Libya’nın kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluğu bulunmakta, bu bakımdan Libya’da esas tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadır." ifadesini kullandı.

Haberler 24.06.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aksoy, Macronun Türkiye, Libya ve Dou Akdeniz konusunda dile getirdii hususlar hakkndaki soruya yazl yant vererek, unlar kaydetti:

Fransa Cumhurbakan Macronun, ülkemizin ilgili BM kararlar çerçevesinde ve talebi dorultusunda Libyann meru hükümetine verdii destei tehlikeli bir oyun olarak tanmlamas ancak akl tutulmasyla izah edilebilir. Sayn Macron hafzasn yoklar ve saduyusunu harekete geçirirse bugün Libyada yaanan skntlarn kendisinin de destekledii darbeci Hafterin saldrlarndan kaynaklandn, Moskovada ve Berlinde atekes anlamasn imzalamay reddedenin yine sava aas Hafter olduunu hatrlayacaktr. Yllardr gayrimeru yaplara verdii destek nedeniyle Fransann, Libyann kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluu bulunmakta, bu bakmdan Libyada esas tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadr.

Cumhurbakan Macronun Türkiyeye yönelik aslsz ithamlarla bu gerçei örtbas etmeye çaltn vurgulayan Aksoy, Libya halknn Fransann kendi bencil çkarlar ve i birlikçilerinin hedefleri dorultusunda bu ülkeye verdii zararlar asla unutmayacan belirtti.

Aksoy, Fransa asl ilkeli tavr, darbeci ve korsan Haftere bal milisler ve paral askerlerin Tarhunadaki toplu mezarlar bata olmak üzere masum sivillere yönelik iledikleri vahim sava suçu vakalarnn aratrlmas konusunda sergilemelidir. ifadesini kulland.

Fransann Libyaya müdahale tehdidinde bulunan darbeci Hafter destekçisi Msra kar sessizliinin de gözden kaçmadna dikkati çeken Aksoy, Dou Akdenizde kys olmayan Fransann sahildar bir ülke gibi davranmann kendisine bölge konularnda karar verme yetkisi tanmadn artk anlamas gerekmektedir. Fransann Türkiyenin bölgedeki meru haklarn göz ard eden ve maksimalist hrslara koulsuz destek veren tutumu, Dou Akdenizde bar ve istikrar salamak yerine gerilimi daha da arttrmaktadr. Fransann Dou Akdenizdeki gelimeleri esasen salkl ve tarafsz biçimde deerlendiremedii ya da daha da kötüsü deerlendirmek istemedii maalesef uzun zamandr aikardr. ifadelerini kulland.

Sözcü Aksoy, tüm dünyay etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn srasnda dahi ilevselliini koruyan NATO ittifak ile bu ittifakta Türkiyenin sahip olduu güçlü konumun gayet açk olduunu ve müttefik kamuoylarnn da takdirini kazandn belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu koullarda Fransa Cumhurbakannn, meydana geldii iddia olunan bir hadiseden hareketle NATOnun beyin ölümü söylemini yeniden gündeme getirmesi çarpk bir yaklam tekil etmektedir. Fransay ve Fransa Cumhurbakann, dostluk ve müttefiklik ilikilerimiz temelinde ve devlet ciddiyetiyle hareket ederek Libya, Suriye ve Dou Akdenizin güvenliini ve geleceini riske atan admlarn sonlandrmaya ve yerleik diyalog kanallarn kullanmaya davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git