Hafter milisleri Sirte işgalinde!

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, başkentin 400 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'yi ele geçirdi.

Haberler 08.01.2020 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Libyada darbeci General Halife Haftere bal güçler, bakent Trablusun 400 kilometre dousundaki sahil kenti Sirteyi ele geçirdi.

Libyann yasal temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bal güçlerin yürüttüü Burkan el-Gadab Operasyonu ofisinden yaplan yazl açklamada, kontrollerindeki Sirte kentine pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren çok uluslu bir ekilde saldr düzenlendiini belirtildi.

Açklamada, UMH güçlerinin kenti savunma imkan bulunduu ancak karargahla iletiim halinde ve kentteki 120 bin sivilin can güvenlii göz önünde bulundurularak emir-komuta zinciri çerçevesinde geri çekildii kaydedildi.

UMH açklamasnda Sirtedeki Medhali Selefi görülü bir silahl grubun taraf deitirmesiyle birlikte ar silahlarla sokak çatmalar riskinin artmasnn geri çekilme kararn güçlendirdii ifade edildi.

Libyann devrik lideri Muammer Kaddafinin de doum yeri olan Sirtede, eski rejim yanllarnn kente giren Hafter milisleriyle kutlama yapt görüntüler sosyal medyaya yansd.

- UMH: Kentin dnda bekliyoruz

Açklamada ayrca UMH birliklerinin kent dnda hazr durumda bekledii aktarld.

UMH saflarndaki en güçlü ve en büyük silahl yap durumundaki Misrata kentinin savaç gruplar, sosyal medyadan dün gece saatlerinde geni bir konvoyla sahil yolundan Sirte kentine doru hareket ettiklerine yönelik görüntüler paylat. Misratal birliklerin, Hafter milislerine ait baz araçlar ele geçirdii ve baz silahl kiileri yakalad görüntüler de sosyal medyaya yansd.

Bu arada Hafter yanls basnda, Trablus çevresindeki cephelerde Hafter milislerine takviye kuvvetler gönderildiine ilikin haberler paylald.

- Hafter milislerinden kentteki sivillere taciz ve iddet

Öte yandan, Sirteye giren Hafter milislerinin, kentteki baz sivillere yönelik, bask, taciz ve iddet uyguladna ilikin sosyal medyada birçok paylam yer ald.

UMH saflarndaki Misratal savaçlarn, Hafterin evlerine yaklak 200 kilometre mesafeye kadar ulam olmasndan huzursuz olaca ifade ediliyor. Ülkenin dousundaki Sirteden Hafter milislerinin Misrata kentine ilerlemesi halinde, UMH saflarndaki Misratallarn bakent çevresindeki cephelerden çekilerek kendi evlerini korumak isteyecei deerlendiriliyor. Bu durumun UMHnin bakentteki savunma hattn zayflatabilecei görüü aktarlyor.

Bir dönem terör örgütü DEAn kontrolüne giren Sirte, 2016da UMHye bal güçlerce örgütten temizlenmiti. ABDnin hava bombardman salad ehre yönelik söz konusu operasyonda 700den fazla Misratal savaç hayatn kaybetmiti.

Dün akam saatlerinde ülke basnnda çkan haberlerde, Sirtedeki Suudi Arabistan yanls Medhali Selefileri görülü 604. Tugayn silahlaryla birlikte taraf deitirdii yönünde bilgiler paylalmt.

Ana Sayfaya Git