Halepçe anıldı

IKBY'de Halepçe kimyasal saldırısının 33'üncü yılı anıldı

Haberler 17.03.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY), Irakn devrik lideri Saddam Hüseyinin talimatyla Halepçe kentine 16 Mart 1988de düzenlenen kimyasal saldrnn 33üncü yl nedeniyle çeitli anma etkinlikleri düzenlendi.

IKBYnin Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentlerinde yetkililer ve vatandalar, Halepçeye bombalarn atld saat olan 10.55te sayg duruunda bulundu.

Kimyasal saldrnn gerçekletii Halepçede ise anma etkinlikleri sabah saat 09.00dan itibaren balad. Kentteki ehitlik Ant önünde düzenlenen anma törenine yetkililer, ülkedeki yabanc misyonlarn temsilcileri ve vatandalar katlm göstererek, saldrda hayatn kaybedenleri and.

Erbilde de saat 10.55te IKBY Bakanlar Kurulu binas önünde hükümet yetkilileri, bakanlar ve çalanlar sayg duruunda bulundu.

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, saldrda hayatn kaybedenler için IKBY Bakanlar Kurulu binas önünde düzenledikleri 5 dakikalk sayg duruundan sonra gazetecilere açklama yapt.

Adil, açklamasnda, Bu yl dönümü sadece hayatn kaybedenleri yad etmek için deil, ayn zamanda Halepçeye hizmetlerin sunulmas frsatdr. Halepçenin kendine mahsus bir özellii var. Sadece saldrdaki kurbanlar yad etmememiz gerekiyor. Yakn bir gelecekte tüm imkanlarmz seferber ederek Halepçeye yardmlar sunacaz. diye konutu.

Halepçe katliamnn 33üncü yl dolaysyla IKBY Meclisinde de Halepçe halknn sorunlarn ele alan özel bir oturum düzenlendi.

- Dünya kitle imha silahlarn ortadan kaldrmak ve baka bir soykrm önlemek için birlemeli

IKBY Bakan Neçirvan Barzani, Twitter hesabndan yapt açklamada, Baas rejiminin Halepçeye 33 yl önce kimyasal silahlarla saldrd srada hayatn kaybeden 5 bin sivilin yasn tutmak için sayg duruuna katldn belirterek, Dünya kitle imha silahlarn ortadan kaldrmak ve baka bir soykrm önlemek için birlemelidir. paylamna yer verdi.

Irak Babakan Mustafa el-Kazmi de Twitter hesabndan yapt açklamada, Bu trajedinin acs, kitle imha silahnn, zalimlerin eline geçtiinde neye yol açabilecei, nefret ve rkçlk adna neler yaplabilecei konusunda bizleri uyarmaya devam ediyor. ifadesini kulland.

Türkiyenin Erbil Bakonsolosluu da Halepçe saldrsna ilikin Twitter hesabndan mesaj yaynlamt.

Paylamda, Baas rejimi tarafndan 16 Mart 1988de Halepçede düzenlenen kimyasal saldrda binlerce sivilin acmaszca katledilmesinin tarihte kara bir leke olarak hatrland belirtilmiti.

Mesajda, Bu insanlk d saldrdan kaçarak kendisine snan Kürt kardelerine kaplarn açan Türkiye, bu büyük acy bugün de paylamaktadr. Halepçe katliamnda hayatlarn kaybedenlere Allahtan rahmet diliyoruz. ifadeleri kullanlmt.

- Halepçede düzenlenen kimyasal saldr

Halepçeye kimyasal saldr, ran-Irak Sava döneminde Cumhurbakan Saddam Hüseyinin Kürtlere kar balatt Enfal Hareketinin son aamas olarak gerçekleti.

Baas rejimi lideri Saddam Hüseyinn talimat üzerine kuzeni ve Kimyasal Ali olarak tannan Ali Hasan el-Mecidin komutasnda 16 Mart 1988da ran snrna çok yakn bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçeye hardal ve sarin gazlarnn bulunduu bombalarla saldr düzenlendi.

Halepçenin merkezi ve yaknndaki yerleimlere sabah saat 10.50 sularnda gerçekleen saldr sonucu kentte elma kokusu yaylmaya balad. Kokunun neden kaynaklandndan habersiz olan 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalrken araçlarnn içinde birbiri üzerine ylarak hayatn kaybederken, 7 bini de yaraland. Geride kalanlar ikinci bir saldr korkusuyla araçlarla veya yaya olarak ran snrna doru kaçmaya balad.

- Saddam, saldrdan haberi olmadn savundu

Irak, 1980de ran ile girdii 8 yllk sava süresince, e zamanl olarak kendisine muhalif olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliine (KYB) bal Pemergelerle de savayordu.

rann snr hatt üzerinde konulanan KYBliler, rann desteiyle Mart 1988de Halepçe kentini kontrollerine ald. Saddam, ran güçlerinin Pemergelerle birlikte Halepçeyi kontrol ettiini örenmesi üzerine saldr emrini verdi.

Badat yönetimi, ran ve Pemerge güçlerini püskürtmek için Halepçeyi sava uçaklarnn tad kimyasal silah içeren bombalarla vurdu.

ABDnin Irak 2003te igal etmesinden sonra yakalanan Saddam, mahkeme srasnda Halepçeye kimyasal saldrdan haberdar olmadn ve olay sadece medyadan duyduunu iddia etti.

Ana Sayfaya Git