Halepçe katliamı gibi!

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine düzenlediği ve 100'den fazla sivilin ölümüne sebep olan kimyasal silah saldırısının görgü tanığı doktorlar, kısıtlı imkanlarla duruma müdahale etmeye çalıştıklarını belirtti.

Haberler 05.04.2017 - 07:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saldrdan sonra yarallara ilk müdahaleyi yapan doktor Abdulmunim Cafer, Sabah saat 7den itibaren Maarret en-Numandaki hastanelere gazdan etkilenen çok sayda yaral geldi. Bunlar arasnda kadn, çocuk ve yal kiiler de vard. çounun üzerinde pijamalar vard. Doktorlar olarak biz de elimizdeki kstl imkanlarla seferber olduk. dedi.

Cafer, tbbi malzemelerinin eksik olduunu ve çevre hastanelerden temin etmeye çaltklarn belirtti.

Gazn çeidini bilmediimiz için ne yapacamz da bilemedik diyen Cafer, Sivil savunma ekipleri de gazdan etkilenmiti. Onlar için de elimizden geleni yaptk. ifadelerini kulland.

- Gazdan zehirlenen yüzlerce kii yerde yatyordu

Bir dier doktor Mustafa Sava da Sabah hastaneye kotuk. Hangi gazn kullanldn bilmiyorduk. Sonra sarin ve klor gaz karm bir gaz olduunu örendik. Bizim hastanemize yaklak 150 yaral geldi. Gelenler titriyordu. Hastanede 25 kii öldü ve 70 civarnda yaralnn hayati tehlikesi var. diye konutu.

Sava, benzer saldrlara maruz kalnmas durumunda ise Vatandalar, kimyasal saldr olduunu hissettiklerinde üst katlara çksnlar. Üzerlerini nemli pamukla silsinler. tavsiyesinde bulundu.

Saldrdan sonra yarallara ilk müdahaleyi yapan salk görevlilerinden Namr Mendi de Olay yerine 7 ambulansla ulatmzda gazdan zehirlenen yüzlerce kii yerde yatyordu. dedi.

Mendi, her bir ambulansa 10-15 yaraly bindirdiklerini, çevre hastanelere tadklarn anlatarak, ölü saysnn artmasndan da endie duyduklarn dile getirdi.

Esed rejimi, bu sabah dlibin güneyindeki Han eyhun beldesine kimyasal silah saldrs düzenlemi, en az 100 sivil hayatn kaybederken, 500ü de yaralanmt.

Kimyasal silah saldrsnn ardndan kurtarma faaliyetleri devam ederken, aidiyeti henüz bilinmeyen uçaklar da bir hastane ve bir sivil savunma merkezini vurmutu.

Ana Sayfaya Git