Halepçeli anne katliamdan sonra kaybolan oğluna 31 yıl sonra kavuştu

Halepçeli anne Melihe Muhammed Reşid, 1988'deki kimyasal silah katliamından sonra ailesiyle tedavi için İran'a götürüldü

Haberler 21.12.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halepçe kimyasal silah saldrsndan sonra tedavi için rana götürülen anne Melihe Muhammed Reid, burada 9 aylkken kaybolan oluna 31 yl aradan sonra kavutu.

Irakn devrik lideri Saddamn o dönem Süleymaniyeye bal Halepçe ilçesini kimyasal bombalarla vurmasnn üzerinden yaklak 32 yl geçse de katliamla ilgili yeni trajediler ortaya çkmaya devam ediyor.

Melihe Muhammed Reid ile olu Halil Muhammed Salihin 31 yllk ayrlk hikayesi de bunlardan biri.

Saddam rejiminin sava uçaklarnn 16 Mart 1988 sabahnda ran snrndaki Halepçeyi bombalad srada Salih, henüz 9 aylkt. Aile, katliamdan sonra tedavi edilmek üzere rann Kirmanah kentine götürüldü.

Reid, o dönem ranla savata olan Saddam rejiminin, Kirmanaha da hava saldrs düzenlemesi üzerine kentte meydana gelen kargaa srasnda olunu kaybetti.

AA muhabirine konuan Reid, olunu Irakllarn kald snmac kamplarnda ve hastanelerde aradn ancak bulamadn söyledi.

Reid, dier aile fertleriyle Halepçeye dönerek Süleymaniye mahkemesine bavurdu ve Kasm 1988de olunun öldüü yönünde bildirimde bulundu.

- ranl çift evlat edindi

Halepçeli acl aile oullarnn öldüünü düünürken, küçük Salih ise ranl bir çift tarafndan evlat edinildi.

Salihe annelik yapan Mesume Mehdipur da AA muhabirine, ei Menuçehr smailinin çalt hastanede Salihe rastladn ve evlat edinme düüncesiyle, yaadklar Kum kentine getirdiini belirtti.

Salihi nüfusa Muhammed Emin olarak kaydettiren Mehdipur, gerçei Salihe hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra evlilik hazrlklar yapt srada anlattklarn söyledi.

- Salihin ailesini arama serüveni balad

Gerçei 24 yanda örenen Salih de, ailesini bulmak için uzun bir mücadele balattn kaydetti.

Salih, önce Tahrana sonra Kirmanaha gittiini ve o dönem kaybolan çocuklar hakknda bilgi topladn ifade etti.

Halepçede kaybolan çocuklardan olabileceini örenen Salih, Süleymaniyeye gitti.

Burada Salih, Halepçe Kimyasal Saldrlar Kurban Dernei Bakan Lokman Abdulkadir ile yerel kanallara konuk olarak hikayesini anlatt.

- Görür görmez tand

Salihi televizyonda görünce hemen telefona sarldn söyleyen anne Reid, Kendisini bir dakika bile olsa görmek istiyordum. lk defa karlatmzda ikimiz de alamaya baladk. dedi.

Olum olduunu hissettim ve kanm kaynad. ifadelerini kullanan Reid, öyle devam etti:

Halil televizyona çknca onu tandm ve çevremdekilere Bu benim Halilimdir dedim. Hemen Lokman Abdulkadiri aradm ve beni onun yanna götürmesi gerektiini söyledim. O da bana Olun olduunu nasl anladn? diye sordu. Ben de hiçbir kantm olmadn ancak olum olduunu söyledim.

Abdulkadir vastasyla anne ve olun bulumasnn ardndan Halepçe Mahkemesi, DNA testi yaplmas karar verdi.

Tahranda yaplan DNA testinin anne ve olun akrabalk ilikisini kantlayan sonuçlar Halepçe Mahkemesine sunuldu ancak mahkeme, testin ngilterede yaplmasn istedii için bu sonuçlar kabul etmedi. Aile bu kez, testin Erbilde yaplmas için mahkemeye bavurdu ve Salihin Reidin öz olu olduu bir kez daha kantland. Bunun üzerine Halepçe Mahkemesi Halil Muhammed Salihin Melihe Muhammed Reidin olu olduunu onaylad.

Salih, Halepçede 17 Aralkta düzenlenen, ranl ailesinin de katld törenle Irak kimliini geri ald. Adli tp uzman olarak görev yapan Salih, rana geri döndü.

Ana Sayfaya Git