Halep'e yeni saldırılar!

Suriye'nin Halep kentinde Beşşar Esed rejimi, saldırılardan kaçan sivilleri hedef aldı. 25 sivil hayatını kaybederken, son 24 günde ölü sayısı 960'a yükseldi.

Haberler 10.12.2016 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusyann, Esed ordusunun saldrlara ara verdiini ve binlerce sivilin tahliye edildiini duyurmasna karn, rejim sivilleri hedef alan saldrlarn sürdürüyor.

AA muhabirinin Halep Sivil Savunma Müdürü Necib Ensariden ald bilgiye göre, rejimin Halepin dousunda çatma bölgesinden kaçan sivilleri hedef ald saldrda 25 kii hayatn kaybetti.

Ensari, saldrya maruz kalan Cellum semtinde 10 sivilin de enkaz altndan çkarldn bildirdi. Böylece son 24 günde sivil kayp says 935ten 960a yükseldi.

- Yüz binler güvenli tahliye bekliyor

Dou Halepte muhaliflerin hakimiyetindeki 15 kilometrekarelik alanda 200 binden fazla sivil bulunuyor.

Rejim ve destekçilerinin 15 Kasmdan beri havadan ve karadan iddetli saldrsna maruz kalan on binlerce aile, bölgeden güvenli ekilde tahliye edilmeyi umut ediyor.

Aileler, rejim bölgesine geçtiklerinde can güvenlii salanmas, erkeklerin gözaltna ya da zorla rejim ordusuna alnmamalar, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparlmamas gibi temel güvenceler bekliyor.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden çkan ya da bulunduu yerleim alanlar rejim tarafndan ele geçirilen 40 binden fazla sivil, olumsuz muamelelerle karlamt.

Muhalif silahl gruplar, önceki gün yaptklar ortak açklamada, 5 günlük acil bir insani atekes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar Birlemi Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. steyen sivillerin Halepin kuzey krsalna göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmal. taleplerinde bulunmutu.

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov dün Hamburgda ABD Dileri Bakan John Kerry ile görümelerinin ardndan TS 20.30 sularnda, sivillerin tahliyesi amacyla rejimin Halepteki askeri operasyonlarna ara verdiini açklamt. Rusya Savunma Bakanl da bugün 2 bin 900ü çocuk 8 bin 500 sivilin tahliye edildiini, önemli sayda milisin silah brakarak teslim olduunu ve Esed tarafndan affedildiini öne sürmütü.

Ana Sayfaya Git