Halep'in yüzde 98'i alındı

Şam rejimi ve Rusya Halep'te muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerin yüzde 98'inin el değiştirdiğini duyurdu. Rejim, operasyonda son adımın atıldığını ilan etti.

Haberler 13.12.2016 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 100 bin sivil 9 kilometrekareden az bir alana skt. çatma bölgesinden kaçan erkeklerin askerler tarafndan tek sraya sokulduu fotoraflar uluslararas haber ajanslar geçiyor.

Rusya 15 Kasmdan bu yana 100 binden fazla sivilin çatma bölgesinden çktn, 2 bin 200 muhalifin ise teslim olduunu açklad.

Yaklak bir aydr Rusyann destekledii rejim güçleriyle muhaliflerin çarpmalarna sahne olan Halepte, artk sava sona ermek üzere gibi görünüyor. Muhaliflere yakn Londra merkezli Suriye nsan Haklar Gözlemevi, rejim güçlerinin gece boyunca devam eden çatmada eyh Said semtini de ele geçirdiini bildiriyor.

Bu açklamadan dakikalar sonra am rejimi de eyh Said semtini tamamen aldn duyurdu. eyh Saidin el deitirmesiyle muhalifler ellerindeki bölgelerin yüzde 90n kaybetmi oldu.

Rejim ve Rusya öle saatlerinde yapt açklamada ise, Firdevs ve Harmdudu semtlerinin de el deitirmesiyle muhalif bölgelerin yüzde 98inin tamamen alndn ilan etti. Suriyeli general Zeyd el Salih, operasyonda son admn atldn söyledi.

Reuters haber ajansna konuan general, silahl muhaliflerin teslim olmalarna veya ölmelerine az bir zaman kaldn belirtti.

100 bin sivil 9 kilometrekareye skt, çka izin verilmiyor

Anadolu Ajans, muhalif bölgedeki sivillerin 9 kilometrekareden az bir alana sktklarn bildiriyor.

Ajans, küçücük bir alanda kalan yaklak 100 bin sivilin güvenli alanlara çkna ran destekli ii milisler tarafndan izin verilmediini aktaryor. Ajansa göre, söz konusu güçler ran ordusu tarafndan komuta ediliyor.

Ajansa bilgi veren yerel bir kaynak, binlerce sivilin milislerin kontrolündeki Ensari semtine geldiini ve bir katliam tehlikesinin olduunu söyledi.

Suriye nsan Haklar Gözlemevine göre, rejim muhaliflerin elinde kalan küçük bölgeyi ar bombardmana tutuyor. Reuters haber ajans da, görgü tanklarna dayandrd haberinde muhalif semtlerdeki youn bombardman seslerinin rejimin eline geçen mahallelerden duyulduunu aktaryor.

Rusya: 2 bin 200 silahl muhalif teslim oldu

am rejiminin en önemli koruyucusu Rusya ise, operasyonun balad 15 Kasmdan bu yana 100 binden fazla sivilin çatma bölgesinden çktn belirtiyor. Uluslararas ajanslarn son dakika geçtii açklamaya göre, 2 bin 200 silahl muhalif de rejim güçlerine teslim oldu. Moskova, sabah saatlerinde son 24 saatte 728 silahl muhalifin teslim olduunu açklamt.

Rusyann açklad bu rakamlar, muhalifler ve bamsz gözlemciler tarafndan henüz dorulanm deil.

Rejim erkekleri ayrd

Reuters haber ajansnn Halep içinden geçtii fotoraflarda, çatma bölgesinden kaçan erkeklerin polis merkezinde sraya sokulduu yer alyor. Fotoraflarda ayrca ordudan bir generalin kalabala hitap ettii görülüyor.

ABD tarafndan muhaliflere sivillerle birlikte ehri terk etmeleri için güvenli koridor açlmas önerildi ancak bu teklif Rusya tarafndan kabul edilmi deil.

Birlemi Milletler, kentte yüzlerce sivil erkein rejimin kontrolündeki bölgelere geçtikten sonra kaybolduunu geçen hafta duyurmutu. Ailelerin bir daha haber alamad erkeklerin gözaltna alndktan sonra ikenceye tutulduu bildiriliyor.

2012den bu yana fiili olarak ikiye bölünmü haldeki Halepte Rusyann desteini arkasna alan rejim güçleri yaz mevsiminden bu yana muhaliflerin kontrolündeki semtlere operasyon düzenliyor. Kentin dousunu kontrol eden muhalifler, özellikle 15 Kasmda balatlan yeni saldr dalgas karsnda yenilgiye urad ve küçük bir alana skt.

Ana Sayfaya Git