Halepliler çadırlarda yaşam savaşı veriyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların kuşatmasındaki Halep'in doğusundan tahliye edilerek İdlib'e getirilen Suriyeliler, sivil toplum kuruluşlarının desteği ve kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Haberler 28.12.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlibe bal Harim kasabasnda kurulan çadrlarda yaayan Halepliler, Türkiyeden gelen yardmlarla hayatlarn devam ettirmeye çalyor.

Souk k günlerinde altyaps, elektrii ve suyu olmayan bölgelere kurulu çadrlarda kalan Suriyeliler, ocaklarn çevreden topladklar odunlar ve atklarla styorlar.

çadrlarda aileleriyle kalan çocuklar, çamurlu yollarda yaln ayak oynayp zaman geçiriyor.

Halepte tahliyeler baladktan sonra dlibe gelen ve Harim kasabasnda kendi imkanlaryla yaptklar derme çatma çadrda iki çocuuyla kalan Safa brahim (28), 5 yl önce rejime ait sava uçaklarnn Halepteki bombardman srasnda evlerinin isabet aldn ve kocasnn yaamn yitirdiini belirtti.

brahim, eini kaybetmesinin ardndan biri iki, dieri bir yandaki çocuklaryla bir bana kaldn ve Halepte hayatta kalmaya çaltklarn söyledi.

çok zor günler yaadklarn ve her zaman Allaha dua ettiini anlatan brahim, Halepteki tahliyeler baladktan sonra dlibe geldik. çocuklarmla birlikte hayatta kaldmz için Allaha ükrediyoruz. Kaldmz çadrlarda imkanlarmz çok kstl durumda. Yardm bekliyoruz. diye konutu.

hle Hmde (65) ise kocasyla birlikte kaldklar çadrlarn yamurlu günlerde su ile rüzgar aldn ve çok üüdüklerini belirtti.

Hmde, çok bir ey beklemediklerini, sadece üstlerine giyecek ve bir lokma ekmek isteklerini dile getirdi.

Kocas ve 3 çocuuyla çadrlarda yaam mücadelesi veren Hamide Rezzakde (21), Buradaki durumumuz hiç güzel deil. Allahmza snyoruz. Allahmn rahmetini istiyorum. dedi.

ki çocuk annesi Nur Ali (27) de Suriye halkna Türkiyeden baka hiç kimsenin kendilerine yardm etmediini ve her zaman yanlarnda durduunu söyledi.

Türkiyeye teekkür eden ve Türk halkna duac olduklarn ifade eden Ali, Kampta yaayanlarn eksii çok fazla. Su, yiyecek ve giyecek lazm. Durumumuz kötü ama Allah büyüktür. diye konutu.

Yasin Hamis (75), 15 kiiden oluan ailesiyle zor k artlarnda iki çadrda kaldklarn aktard. çadrlarda yaamann çok zor olduunu söyleyen Hamis, çadrlarda kalanlarn acilen yiyecee, giyecee, suya, çocuklarn da süt, mama ve beze ihtiyaçlar olduunu belirtti.

Souk hava nedeniyle çocuklarn hastalandn anlatan Hamis, unlar aktard:

Halepten 15 kiilik ailemle birlikte geldik. Hayatta kalabileceimiz kadar yardm istiyoruz. Su, ekmek, i yok. olsa çalr ailemize bakardk. O imkanmzda yok. Burada yaamla ölüm arasndayz. Ortalk k. Bize yardm edin.

Kamp sorumlusu Gaze Vezir ise yardm kurulular ve kendi imkanlaryla kurulan 70 çadrda 300 Haleplinin kaldn kaydetti.

çadrlarda kalan insanlarn salksz bir ortamda yaama tutunmaya çaltn vurgulayan Vezir, çadrlarda kalanlarn yatak, battaniye, yakacak ihtiyac var. Buralar çok souk. Klk giyeceklerimiz yok. Özellikle ilaç lazm. çocuklarmz hasta oldu. çocuklarn süt. beze ve eitime ihtiyaçlar var. dedi.

Vezir, kendilerine sahip çkan ve elinden gelen yardm gösteren Türkiyeye teekkür etti.

Ana Sayfaya Git