Halepliler güvenli bölgeye gitmek istiyor

Suriye'nin kuzeyinde rejim ve destekçisi terörist grupların kuşatması altındaki Halep'in doğusundan tahliye edilen siviller, getirildikleri İdlib'de yaşadıkları vahşeti unutmaya çalışıyor.

Haberler 19.12.2016 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar saldrlar sonras doduklar, büyüdükleri Halepten çkmak zorunda kalan Halepliler, dlib krsalndaki geçici barnma merkezinde, savan, rejim ile ortaklarnn vahetini ve bir gün Halepe yeniden dönme umutlarn AA muhabirine anlatt.

Souk havada yardm kurulularnn datt yemekle ve battaniyelerle snmaya çalan kadn ve çocuklar, Halepten zorla çkartldklarn belirtti.

Halepli anne Ümmü Muhammed, son zamanlarda Halepte durumun iyice kötületiini, herkesin youn bombardman yüzünden evlerini terk ederek kaçtn söyledi.

Bizi evlerimizde brakmadlar. Her eye dayandk, yemee, susuzlua dayandk. Ama yamur gibi bamza yaan bombalara dayanamadk. diyen 36 yandaki Ümmü Muhammed, bombardman nedeniyle bir binadan dierine bile geçemediklerini kaydetti.

Halepten üzerlerimizdeki elbiselerle çkmak zorunda kaldk ifadesini kullanan Ümmü Muhammed, Bear Esed rejiminin ear semtine att bombalarn deprem etkisi yarattn, yeni silahlar Haleplilerin üzerinde denediini belirtti.

Sivil yerleim yerlerinin sürekli bombalandn dile getiren Ümmü Muhammed, sözlerini öyle sürdürdü:

Evim bombaland. bebeimi enkaz altndan çkarttm. Bombalanan binann enkazndan çkartldk. Allaha ükür bombardmandan kurtularak buraya geldik. Roketlerden kurtulduk. Halepin kuzeyindeki güvenli bölgeye gitmek istiyoruz. En aznda orada bombardman yok. Halepin kuzeyinde bulunan, 6 yldr görmediim ailemi görmü olurum. Buradan Halepin kuzeyine geçmek için insani koridor açlmasn talep ediyoruz. Her ey için Erdoana teekkür ediyorum.

Tahliye edilenler arasnda bulunan 12 yandaki Sevsen Abu da Dou Halepte durumlarnn çok kötü olduunu söyledi. Yiyecek hiçbir eyimiz, bulgurumuz, pirincimiz kalmamt. Hiçbir gda malzemesi yoktu Halepte. Bear bizi her eyden mahrum etti. diye konutu.

- Halepe evlerimize topraklarmza yine döneceiz

Mesud Ebu Salih de Vallahi Halepten varil bombalarndan, klor gazndan, nüfuz edici bombalardan ve roketlerden kaçtk. Halepten zorla çkartldk. Temennimiz Halepe tekrar dönmektir. Halepe, evlerimize, topraklarmza yine döneceiz. diyerek tahliye edilen bir kafilenin rejim ve ortaklar kuatma bölgesinden çkarken durdurularak soyulduunu ve ikenceye maruz kaldn aktard.

- Halepin kuzeyindeki güvenli bölgeye gitmek istiyoruz

Bir dier Halep sakini Ebu Muhammed de yaadklarn u sözlerle anlatt:

Dou Halepte çok eziyet çektik. Youn bombardmanlara maruz kaldk. Buraya geldik. Halepten çkmak istemiyorduk. 6 yldr Halepin dousundaydm. Halepten çkmaya zorlandk. Temennimiz Halepin kuzeyindeki güvenli bölgeye gitmek için Türkiyenin insani koridorunun açlmasdr. Halepten çkmamak için 6 yldr bombardmanlara sabrettim. Yaral ve hastalar için Türkiyeden yardm talep ediyoruz. Burada geçici barnma merkezlerinde kalmak istemiyoruz. Sa olsunlar burada istediimiz her eyi veriyorlar. çocuklarn gelecei ve okullar için Halepin kuzeyindeki güvenli bölgeye gitmek istiyoruz. çocuklar yoruldu.

Halepli Rami Maruf da doup büyüdüü kentten zorla çkarldn anlatt. Maruz, Biz Rus ve Safevilerin (ran) tehciriyle buraya geldik. Halepten göçe zorlandk. Türkiyeden Halepin kuzeyindeki güvenli bölgeye geçi için insani koridor açmasn istiyoruz. çocuklarn gelecei için bombalanmayan güvenli bölgeye gitmek istiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git