Halepliler kuşatmadaki acı günlerini unutamıyor

Türkiye'nin öncülüğünde geçen yıl Halep kuşatmasından on binlerce kişinin tahliye edilmesinin üzerinden bir yıl geçti

Haberler 15.12.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halep kuatmasndan tahliye edilerek Suriyenin Türkiye snrndaki dlib ilindeki kamplara snan siviller, kuatma günlerinden kalan ac hatralarna ramen bir yldr memleket hasretiyle yaamlarna devam ediyor.

Bear Esed rejimi güçleri, geçen sene dou Halepteki yaklak 300 bin sivili 4 ay askeri kuatmada tutmutu. Suriye iç savann dourduu en büyük insani kriz haline gelen kuatma, Türkiyenin öncülüünde 13 Aralkta ilan edilen atekesle son bulmutu.

Ankara ve Moskova, yerel nüfusun tahliye edilmesi için anlam, 15 Aralkta ilki gerçekleen tahliyeler, 22 Aralkta sona ermiti.

45 bin civarndaki Halepli sivil, Türkiye snrnda muhaliflerin kontrolündeki dlib ilindeki kamplara yerletirilmiti.

Yerel yardm kurulularnn destekledii Nur kamp sakinleri, tahliyelerin birinci yl dönümünde AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Bin 100 sivili barndran kamptaki Halepliler, geçimlerini, zeytin toplayarak, hamallk yaparak ve yardmlarla salyor.

14 YAINDAK OLUM BOMBARDIMANDA ÖLDÜ

Halepten tahliye edilen 4 çocuk annesi Um Yazan, AA muhabirine yapt açklamada, kuatma srasnda rejim güçlerinin düzenledii saldrlarda bir olunu kaybettiini, dierinin de tutuklandn ve kendisinden haber alamadn söyledi.

Yazan, Muhaliflerin Halepi kaybedecekleri hiç aklmdan geçmezdi. Bir anda tahliye için yeil otobüsler ortaya çkt. ki çocuum ve hasta eimle Halepten çktm. Her eye ramen elhamdülillah diyoruz. ifadelerini kulland.

Yazan, Halepte bandan geçenleri öyle anlatt:

Kuatma altnda, rejimin yadrd her türlü bombann altnda yaadm. 14 yandaki olum bombardmanda öldü. Dierini esir aldlar. Onun da ikenceyle öldüünü düünüyorum. Yemeksiz kaldk. çocuklar mamasz yaad.

- HATIRALARIMA EL KOYMASINLAR DYE EYALARIMI YAKTIM

Um Yazan, Tahliye olmak için evden çkarken Esed rejimi askerleri ve destekçisi yabanc teröristler evime girip eyalarma, hatralarm el koymasn diye hepsini yaktm. dedi.

Kampta hava saldrsndan uzak, güvenli yaadklarn belirten Yazan, Ama Halepin topra, havas bir baka. ifadesini kulland.

- EM DORU DÜZGÜN DEFN EDEMEDM

Kampta yaayan dier Halepli Rim el Skni de tahliyelere bir gün kala bombardmanda einin hayatn kaybettiini söyledi.

Skni, Eimi doru düzgün defnedemedim. Definde uçaklar saldr düzenliyordu. O an ki duygularm anlatamyorum. dedi.

- O AN ERKEKLER çARESZLKTEN, KAHIRDAN ALADI

Skni, tahliye günlerini öyle anlatt:

Tahliye edilecek insanlar Halepin Mehet mahallesinde topland. Küçük bir dairde sktrdlar bizi. Yemeksiz, susuz saatlerce bekledik. Üzerimizde Esedin uçaklar ve karadan top atlar oluyordu. Tahliye olacak dediler. Geçi kapsna gittik. Bir gece açkta kaldk. nsanlar beraberlerinde getirdikleri battaniyeleri kar yalar nedeni ile yakmaya balad. çantadaki elbiseleri bile yaktlar. Otobüslere binme srasnda rejimin askeri geldi. Bu an ölürüm, unutmam. Askerler azlarnda sigaralar bize küfür etmeye baladlar. Kameralarla bizi fotorafladlar. O an erkekler çaresizlikten, kahrdan alad.

Skni, Halepte braktn en önemli ey neydi? sorusunu, Halepte en deerlimi, 3 kzmn babasn, o aziz insan braktm. eklinde yantlad.

- UYURKEN BLE ÜZERMZE BOMBALAR YAARDI

Halepten tahliye edilen 11 yandaki laf, Halepte uzun süre bombardman altnda yaadk. Uyurken bile üzerimize bombalar yaard. Hiç okula gidemedik. ifadelerini kulland.

Nur kampnda sndklar ilk günlerin güzel olduunu söyleyen laf, Sonra yardmlar kesildi. Bütün çocuklar souu iliklerine kadar hissediyor. eklinde konutu.

laf, kuatma günlerine dair anlarn öyle aktard:

Top at ile okulum yerle bir olmasna, okuldan birçok örenci ölmesine ramen Halepin günleri unutulmazd. Bir gün Halep özgürleirse tekrar dönmek istiyorum.

Ana Sayfaya Git