Haleplilerin kalıcı barınmaya ihtiyacı var

Suriye’nin kuzeyinde Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı teröristlerin kuşatmasındaki Doğu Halep'ten tahliye edilen yüzlerce ailenin kalacak yer sıkıntıları devam ediyor.

Haberler 31.12.2016 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlib krsalnn Kafr Yahmul bölgesinde kurulan ve 16 büyük çadrdan oluan Yerlerinden Edilenleri Kabul ve Transit Merkezinde halen çounluunu kadn ve çocuklarn oluturduu yüzlerce Halepli kalyor. Merkez, Suriyenin önemli sivil toplum kurulularndan Maram yardm kuruluu ile Birlemi Milletler nsani Yardm Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafndan kuruldu.

Halepin dousundan tahliye edilen siviller, barnma merkezinde, kadn ve erkek olarak ayr ayr çadrlarda ve her çadrda yaklak 100 kii kalacak ekilde yaamlarn sürdürüyor.

Ailelere günde 3 öün yemek verilen merkezde, insani yardm kurulularnn gda ve giyim yardmlar devam ediyor, ancak merkezde aileler en fazla 15 gün kalabiliyor.

u ana kadar 700 aileye barnma imkan salayan merkezin yöneticileri, çadrlarn büyük olmas nedeniyle souk havalarda ciddi snma sorunu olduunu, ailelerin kalc barnma merkezine bir an önce yerletirilmesi gerektiini aktaryor.

Geçici barnma merkezine yerletirilen Halepliler, ikayetlerini ve Dou Halepte kuatma altnda neler yaadklarn AA muhabirine anlatt.

- Erdoan olmasayd Halepte ölecektik

Merkeze komular ile birlikte birkaç gün önce snan, Dou Halepli Ümmü Ahmed yal gözleriyle tahliye öncesinde Halepte yaadklar skntlara Allaha snarak sabrettiklerini söyledi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana Dou Haleptekilerin tahliyesine yönelik çabalarndan dolay teekkür eden Ümmü Ahmed, Bölgelerimizden çkmak zorunda kaldk. Allah ve Erdoan olmasayd yaadmz skntlardan ve saldrlardan kurtulamayacaktk. Her dakika ona teekkür ve dua ediyoruz, ona minnettarz. Allah sizin ve Erdoann ömrünü uzatsn, O olmasayd Halepte bizler de ölecektik. ifadelerini kulland.

Dou Halepteki yaanan insanlk d saldrlar küçük yalarda hafzasna kaydeden Halepli 8 yandaki Sema da, barnma merkezinde ailesiyle birlikte kaldn belirtti.

Burada yüzlerce ailenin sknt içinde olduunu ifade eden Sema, Burada kalan herkesin kalc evlere ihtiyac var, Erdoandan buradaki insanlara en ksa zamanda kalc evler temin etmesini istiyoruz. dedi.

- mkanmz olsa evlerimize geri döneriz

Merkezde ailesiyle birlikte kalan Halepli Ebu Muhammed de tahliye sonras geçici merkezde barnmak zorunda kaldklarn ve k artlarnda büyük çadrlarda zorlandklarn dile getirdi.

Burada kadnlar ve erkekler ayr çadrlarda kalyor. çadrlar çok büyük olduu için snmalar çok zor oluyor. Uyuduumuz battaniyelerin üzerine sürekli su damlyor. Evlerimizden tehcir edildik ve buras çok souk. diyen Ebu Muhammed, kendi ülkelerinde olduklar halde yabanc bir ülkedeymi gibi hissettiklerini aktard.

Ebu Muhammed, mkanmz olsa evlerimize geri döneriz, tehcir edildik ama Halepte her eye katlandk. eklinde konutu.

Halep kent merkezinin muhaliflerin kontrolündeki dou bölgelerinde varlan atekes ve yaplan tahliyeler, Rusya ile Türkiyenin arabuluculuunda gerçeklemiti. 15 Aralk Perembe günü balayan ve 8 günü bulan tahliye sürecinde yaklak 44 bin sivil ve muhalif, yüzlerce otobüs ve binlerce sivil araçla Halepten çk yapmt.

Ana Sayfaya Git