Halep'te ateşkes bozuldu

Suriye'nin Halep şehrindeki çatışmaların durdurulması için dün akşam sağlanan ateşkesin ardından gözler bu kente çevrildi. Sivillerin ve muhalif güçlerin Halep'ten tahliyesi ertelenirken; ateşkes de rejim güçleri ve Şii milislerce ihlal edildi.

Haberler 15.12.2016 - 09:09 Son Güncelleme : 15.12.2016 - 09:13

Rejimin sava uçaklaryla Halepi bombalamaya baladn aktaran Suriye nsan Haklar Gözlem Örgütü Direktörü, Galiba her ey (atekes) bitti dedi.

Türkiye ve Rusyann arabuluculuunda salanan atekes, Halepin dousunda skan sivillerin ve muhalif güçlerin ehirden tahliye edilmesini öngörüyor. Türk hükümetinden bir kaynak, Reutersa yapt açklamada, muhalif savaçlar ve ailelerinin yan sra muhalifleri destekleyen sivillerin çaramba akamna kadar Halepi terk edebileceini söylemiti. Ancak Reutersn haberine göre, TS 06.00da balamas planlanan tahliyede gecikmeler yaanyor.

OTOBÜSLER GER DÖNDÜ

Reutersa bilgi veren bir görgü tan, tahliye ilemleri için üzerinde anlalan noktada bekleyen 20 otobüsün motorlarnn çaltn ancak Halepin dousunda muhaliflerin bulunduu bölgelere hareket etmediklerini aktard. Lübnan Hizbullahnn yayn organ olarak bilinen El Manar televizyonu ise öle saatlerinde, otobüslerin, garajlara geri döndüünü bildirdi.

Reutersa göre, Halepteki muhalif yetkililer anlamaya ran destekli ii milislerin engel olmaya çaltn öne sürdü. Muhaliflere yakn Orient TV, tahliye plannn Perembe gününe sarkabileceini iddia etti.

HÜKÜMET ANLAMAYI ASKIYA ALDI çÜNKÜ...

Rejime yakn bir kaynak, AFPye yapt açklamada, hükümetin tahliye anlamasn askya alma sebebini öyle aktard: çünkü bata 2 bin savaçnn ayrlaca ifade edilmiti. imdi 10 bin insan var. Hükümet ayrca kentten ayrlacak kiilerin listesini istiyor. çünkü aralarnda esir ya da mahkmlar olabilir.

RAN YEN ARTLAR EKLETT

Suriyeli iki muhalif yetkili ve bir BM yetkilisi ise rann atekes anlamasna yeni artlar eklettiini belirtti. syanc yetkililerden biri ve BM yetkilisi, rann muhalifler tarafndan kuatlan Foua ve Kefraya köylerinden yarallarn e zamanl olarak tahliye edilmesini istediini söyledi.

AA: ATEKES HLAL EDLD

Anadolu Ajansnn haberine göre ise rejim güçleri ve ran komutasndaki ii milisler dün sabah, Halepin dousunda salanan atekesi ihlal ederek saldrya geçti. Halen kent merkezinin dousunda kuatma altndaki bölgede rejim güçlerinin bulunduu cephe hatlarndan saat 10.30 sularnda top ve havan atlar balad. Muhaliflerin kontrolündeki 6 kilometrekarelik yerleim alannn farkl noktalarna, son 40 dakika içerisinde onlarca top ve havan mermisi dütü.

GALBA HER EY BTT

Reutersn haberine göre, Suriye nsan Haklar Gözlem Örgütü, Halepte varlan atekes anlamasnn bugün, rejimin sava uçaklaryla gerçekletirdii bombardman ve ar top atei dahil yeni saldrlarla kesintiye uradn açklad.

Örgüt direktörü Rami Abdülrahman yapt açklamada, çatmalar çok iddetli ve bombardman çok ar... Galiba her ey (atekes) bitti dedi. Suriye nsan Haklar Gözlem Örgütü ayrca, dlibde iilerin youn olarak yaad Foua ve Kefraya köylerinin muhaliflerce top atna tutulduunu bildrdi.

40TAN FAZLA YARALI

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari de Atekes ve tahliye mutabakatnn ardndan yarallar çk noktalarna kadar ulat ama bu noktalar kapalyd. u ana kadar hiçbir yaral çk yapmad. u anda saldrlar çok iddetli, her türlü ar silahla sürüyor. 40tan fazla yaral var dedi.

Suriye devlet televizyonu ise muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden atlan roketlerin, yedi kiinin ölümüne yol açtn iddia etti. Türkiyenin arabulucuunda, Rusya öncülüündeki rejim güçleri ile muhalifler arasnda dün saat 19.00 sularnda salanan atekesten sonra saldrlar durmutu.

YARALILARIN TAHLYES BALADI

Büyük tahliye için otobüsler Halep yaknnda oluturulan güvenli bölgede hazr bekletilirken, yaral çocuk ve kadnlardan oluan ilk gruplarn dlibe doru sevk edilmesine baland. Halepte kuatma altnda bulunan çounluu kadn, çocuk ve yarallardan oluan Suriyelilerin tahliye ilemleri sabaha kar balad. Bulduklar minibüslerle dlibe doru harekete geçen Suriyeli gruplarn önü rejim askerleri tarafndan kesildi. TS 06.00dan sonra geçilerine izin verilen Halepli vatandalar, dlibe doru hareket etti. Halepin güneybatsnda yer alan muhaliflerin kontrolündeki dlib, Hatayn karsna denk düüyor.

RUSYADAN AçIKLAMA

Halepteki gelimelerle ilgili açklamada bulunan Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, Muhaliflerin direnie önümüzdeki 2-3 gün içinde son vermelerini bekliyorum dedi.

BM: PLANA DAHL DELZ

Öte yandan Birlemi Milletler, Dou Halepten muhalif güçlerin ve sivillerin tahliyesi için yaplan planlara dahil olmadklarn ancak bir tahliye halinde örgütün yardma hazr olduunu açklad.

BM nsani Yardm Koordinasyon Bürosundan (UNOCHA) yaplan yazl açklamada, (BM) kentin kuatma altndaki bölümünden yaral, hasta ve korunmaya muhtaç sivillerin kendi istekleriyle ve güven içinde tahliye edilmelerini kolaylatrmaya hazrdr denildi.

Ana Sayfaya Git