Halep'te sivillerin çığlığı sürüyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısına maruz kalan Halepli siviller, bombaların yıkımı, açlık ve ilaçsızlıktan sonra salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını haykırarak yardım çağrısında bulundu.

Haberler 09.12.2016 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rejim ve destekçileri, muhaliflerin kontrolündeki dou Halepte, yüzbinlerce sivile karadan ve havadan, iç savan en iddetli saldrlarn düzenliyor.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 200 binden fazla sivil farkl semtlere dalmken, onbinlercesi de muhaliflerin elindeki çatma bölgelerinden rejimin hakim olduu alanlara göç etti.

Dünyayla iletiimi kesilen yüzbinler, oldukça zayf olan internet araclyla bölgeden AA muhabirlerine ses kaytlar göndererek yardm çlklarn duyuruyor.

Bunlardan Halepli sivil Muhammed Halife, Halepin durumu kötünün kötüsü. Tarihte hiç olmamtr böyle bir ey, eminim. Her türlü saldrya maruz kalyoruz. nsanlk ölmü ve vicdanlar yok olmu. Kimse sivilleri düünmüyor. Malesef sivil savunmann ne bu yarallar tedavi edecek ne de enkazda mahsur kalan insanlar kurtaracak imkan var. dedi.

-En fazla sivil savunma merkezleri ve ekipleri hedef alnyor

Halepli sivillerden Zahir Mustafa, Rus ve rejim güçleri, insanlarn göç etmek zorunda kald bat ksmlar da vuruyor. Uçaklar durmadan bomba yadryor. Su, ekmek, yemek, elektrik de yok. dedi.

Halep sakinlerinden Cud Hatip de insani dram u sözlerle anlatt:

Halepte yaanan aclar rejim güçlerinin saldrlarndan dolay gün be gün artyor. Temel ihtiyaçlar tedarik etmekte çok büyük sknt yayoruz. En önemli sknt çocuklar için süt ve gda, yaral ve hastalar için de ilaç. Havadan ve karadan saldrlar hiç ara vermeden sürüyor. Salk çalanlarnn says azald. Ameliyatlarda kullanlan malzemeler tükenmek üzere. Doktorlarmz ve salk kurulular medya araclyla dünyaya seslense de kimsenin aldr etmedii ortada. ifadelerini kulland.

Hatip, onbinlerce sivilin muhaliflerin kontrolündeki semtlere göç etmesinin yeni sorunlara yol açtn belirterek, Bu kadar insan dar alana skm oldu. Cesetleri gömecek yer kalmad. Salgn hastalklar kapda. dedi.

Sivillerin dayanma gücü kalmadn vurgulayan Ebu Eymen, Hava çok souk. Istacak hiçbir ey yok. Bazen tedavi edilemeyen hastalarn kollar bacaklar mecburen kesiliyor. Yaral ve hastalar ölüme adaylar. eklinde konutu.

- Yüzbinlerin insani krizi

Suriyenin kuzeyinde, Türkiyeye snr Halep ili, bakent amdan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye snrna uzakl 40 kilometre. Rejim ordusu, Rusya ve ran destekli ii milisler, 15 Kasmdan bu yana kent merkezinin dousunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan iddetli saldrlar düzenliyor. Rusya ise Halepteki hava saldrlarnda yer almadn savunuyor. Buna karn, rejim hatlarnn haberlemesini dinleyen muhalifler, Ruslarn kara harekatnn her kademesinde boy gösterdiini bildiriyor. Rejim kuatmasnda yüzbinlerce sivilin bulunduu dou Halepte halk 3 ay akn süredir temel insani ihtiyaçlarn gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin dousundaki tüm hastaneler, salk merkezleri, frn ve okullar rejim saldrlaryla hizmet d kald. Baz istasyonlarnn büyük ksmnn yklmas ve rejimin telefon hatlarn kesmesi nedeniyle kentle iletiim sadece kstl ekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Ana Sayfaya Git