"Halep'te sokaklar kan kokuyor"

Suriye'de rejim güçlerinin ülkenin kuzeyindeki Halep'e düzenlediği yoğun saldırılar sonrası sokaklar cesetlerle doldu.

Haberler 01.12.2016 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halepin dousunda muhaliflerin denetimindeki bölgeleri Bear Esed rejimi ve müttefikleri havadan, ran, Irak ve Hizbullah milis güçleri de karadan bombalamaya devam ediyor. Rejimin, bombardmandan kaçan sivillerin acmaszca vurmaya devam ettii Halepte aktivist ve gazeteciler de görüntü ve fotoraf almakta büyük zorluk çekiyor.

Kentteki yerel medya aktivistlerinden Ebu Ammar, AA muhabirine yapt açklamada, youn saldrlar nedeniyle evlerinden çkmakta zorlandklarn söyledi.

Ebu Ammar, Youn Rus ve rejim bombardman dolaysyla sokak ve caddeler insan cesetleri ve yarallarla doldu. Saldrlar o kadar youn ki, darya çktmzda herhangi bir saldrda ölür veya yaralanrsak cesetlerimizin sokaklarda kalmasndan çekiniyoruz. Halepte bombalanan sokaklar kan kokuyor. ifadelerini kulland.

Halepteki sivil savunma yetkililerinden Babiris Mial de Esed güçlerinin Halepin dousundaki muhalif bölgeleri youn ekilde bombalamaya devam ettiini dile getirdi.

Youn bombardman nedeniyle olay yerlerine ulamakta güçlük çektiklerini aktaran Mial, Esed güçleri saldrlardan kaçan sivilleri Cub el-Kubbede topçu ateine tuttu. Ardndan bölgeye havan toplaryla saldrd. dedi.

Söz konusu saldrda çou kadn ve çocuk 45 kiinin hayatn kaybettiini, onlarca kiinin de yaralandn hatrlatan Mial, Sivillerin vurulduu cadde cesetlerle doldu. çou ceset tannmaz haldeydi. diye konutu.

Halepte insani durumun her geçen gün daha da kötületiini vurgulayan Mial, çatma ve saldr bölgelerinden dier bölgelere giden insanlar aç ve susuz. Yiyecek içecek yok. Saldrlardan dolay, kalan frnlar da çalmyor. dedi.

Rejimin son saldrsyla birlikte Halepin dousunda 15 Kasmdan bu yana ölen sivillerin says 739a, yaral says ise 2 bin 500e yükseldi.

Suriyenin kuzeyindeki Halep, bakent amdan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye snrna uzakl 40 kilometre. Merkezin batsn rejim, dousunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuatmasnda yaklak 300 bin sivilin bulunduu dou Halepte l Salk Müdürlüüne göre halk 97 gündür temel insani ihtiyaçlarn gideremiyor.

Son iki hafta içinde kentin dousundaki tüm hastaneler ve salk merkezleri rejim saldrlaryla hizmet d kald. Tüm okullarn kapal olduu bölgede hizmet veren sadece 3 frn bulunuyor. Yaklak 300 bin sivil, rejimin son ilerlemesiyle 30 kilometrekarelik bölgede skt.

Ana Sayfaya Git