Hamas "direnişten vazgeçmeye karşılık sunulan 15 milyar dolarlık teklifi" reddetti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye: "Hamas bu teklifi kabul etmedi. Onlara birtakım projeler karşılığında Filistin'den, direnişten, Kudüs'ten, Batı Şeria'dan, Filistin topraklarına dönüş hakkından vazgeçmemizin mümkün olmadığını söyledik. Biz bu projelerin büyük devletler tarafından sunulduğunu biliyoruz" dedi.

Haberler 28.07.2020 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DOHA - Hamas Siyasi Büro Bakan smail Heniyye, büyük güçler tarafndan silahl direniten vazgeçmeleri karlnda sunulan ve Gazzede 15 milyar dolarlk projelerin hayata geçirilmesini öngören teklifi reddettiklerini söyledi.

Katarn Lusail gazetesine konuan Heniyye, isim vermeden, iki ay önce büyük güçler tarafndan desteklendiini bildikleri baz taraflarn araclar üzerinden kendilerine Gazze eridinde havaalan, liman ve ekonomik projelerin gerçekletirilmesini öngören 15 milyar dolarlk bir teklif getirdiini belirtti.

Kendilerinin de bu araclara, söz konusu teklifin Filistinlilerin talepleri arasnda yer aldn belirterek karlnda ne istediklerini sorduunu söyleyen Hamas lideri, teklife karlk Filistin direni gruplarnn silah brakmas ve polis güçlerine dahil olmas, direniin bitirilmesi, Gazzenin kendi kendisini yönetmesinin kabul edilmesi imkan ve Kudüsten vazgeçilmesi gibi taleplerin bulunduunu anladklarn dile getirdi.

Direnii bitirmek, Gazze eridini Filistin ulusal hareketinden soyutlamak, askeri cephe gördükleri Gazzeyi bitirdikten sonra Bat eriaya younlamak istediklerini ifade eden Heniyye, Hamas bu teklifi kabul etmedi. Onlara birtakm projeler karlnda Filistinden, direniten, Kudüsten, Bat eriadan, Filistin topraklarna dönü hakkndan vazgeçmemizin mümkün olmadn söyledik. Biz bu projelerin büyük devletler tarafndan sunulduunu biliyoruz. dedi.

Heniyye, Hamasn Gazze ablukasn krmak istediini, burada liman gibi büyük projeler hayata geçirmek istediini belirterek, Evet Gazzede bu projeleri hayata geçirmek istiyoruz ama bunun bir hak olarak gerçeklemesini istiyoruz, siyasi deimezlerimiz ve silah brakma karlnda deil. ifadesini kulland.

- Suudi Arabistanla ilikiler bozuldu

Hamasn Suudi Arabistanla ilikilerine de deinen Heniyye, bu ilikilerin, Riyad yönetiminin, Hamasn baz yöneticilerini tutuklamasnn ardndan bozulduunu söyledi.

Körfez ülkelerinin son 2-3 yldr Hamasa kar politikalarn deitirdiini aktaran Heniyye, bu deiikliin de medyada Hamasn terörist bir grup olarak tanmlanmas, Suudi Arabistanda olduu gibi baz Filistinlilerin tutuklanmas gibi olumsuz yansmalar bulunduunu kaydetti.

Halihazrda 60 Filistinli kardeimiz tutuklu. Doktor Muhammed el-Hadari de bunlardan biri. Hamasn Suudi Arabistandaki ilk temsilcisi. Herhangi bir suçu da bulunmuyor. diyen Heniyye, Suudi Arabistan Kral Selman bin Abdulazize mektuplar gönderdiklerini ancak herhangi bir cevap alamadklarn, Suudi Arabistandaki kardelerinin Filistinlileri suçlayan bu tavrn aknlkla karladklarn ve serbest braklmalar için Birlemi Milletlerle görütüklerini anlatt.

Ana Sayfaya Git