'Hamas ile İsrail arasındaki muhtemel anlaşmaya karşı değiliz'

İslami Cihad Hareketi'nin Siyasi Büro Üyesi Şeyh Hızır Habib: "Siyonist düşmana karşı direniş, Filistin halkının mahfuz hakkıdır. Ancak biz Filistin halkının haklarından ödün vermeden acılarının hafifletilmesi için yürütülen girişimleri destekliyoruz, karşı değiliz" dedi.

Haberler 08.08.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin slami Cihad Hareketi Siyasi Büro Üyesi eyh Hzr Habib, Hamas ile srail arasndaki muhtemel bir anlamaya kar olmadklarn söyledi.

Gazzedeki ofisinde AA muhabirine konuan slami Cihad Hareketinin önde gelen isimlerinden eyh Habib, Filistin slami Direni Hareketi Hamas ve srail arasnda üçüncü taraflarn ara buluculuunda yürütülen müzakerelerle ilgili açklamalarda bulundu.

srailin Kerm Ebu Salim Snr Kapsn da kapatmasyla beraber Gazzeye uygulad ablukann daha da arlatna iaret eden eyh Habib, Siyonist dümana kar direni, Filistin halknn mahfuz hakkdr. Ancak biz Filistin halknn haklarndan ödün vermeden aclarnn hafifletilmesi için yürütülen giriimleri destekliyoruz, kar deiliz. dedi.

eyh Habib, Gazzedeki Filistin halknn özgür bir yaam için çok fazla kurban verdiini vurgulayarak, Biz ablukann kaldrlmas için yaplan giriimleri destekliyoruz ancak bu Filistin halknn ilkelerinden tavizi de beraberinde getirmemelidir. ifadelerini kulland.

Hamasn srail ile muhtemel bir anlamann detaylarn görümek için Gazzede pazar günü düzenledii toplantda kendi artlarn ifade ettiklerini belirten eyh Habib, Onlara Msr ve Birlemi Milletler (BM) Ortadou Özel Koordinatörü Nicolay Mladenov tarafndan srail ile anlamaya dair sunulan öneriyle alakal bak açmz sunduk. diye konutu.

- Uzun vadeli atekese karyz

eyh Habib, hareketinin uzun vadeli bir atekes anlamasna kar olduuna dikkati çekerek, çünkü böylesi bir anlama Siyonist dümana, Filistin halknn haklar üzerinde daha fazla söz sahibi olmak üzere projelerini devreye sokmak için zaman tanm olur. deerlendirmesinde bulundu.

Gazzeliler tarafndan 30 Marttan bu yana srail snrnda sürdürülen Büyük Dönü Yürüyüü gösterilerinin sonlandrlmasnn mümkün olmadn ancak snrdan daha iç taraflara doru kaydrlabileceini belirten eyh Habib, söz konusu gösterilerle Filistin halknn bir kez daha dünya gündemine geldiini, dolaysyla muhtemel anlamada pazarlk konusu haline getirilmemesi gerektiini Hamasa aktardklarn söyledi.

eyh Habib, srailin Msr üzerinden direni eylemlerinin sonlandrlmasn istediine iaret ederek, u ifadeleri kulland:

Tabii igal gücüne kar direni konusunda Filistin halkmzn stratejisiyle uyumayan baz eyler var ancak baz eyler de var ki olumlu karlayabiliyoruz. Böylece uygulanan abluka sonlandrlabilir.

srail ile Hamas arasndaki muhtemel anlamann ayrntlarnn hala kesin bir ekil almadn ve Filistinli gruplarn buna dair tavrlarnn netlemediini vurgulayan eyh Habib, gelecek günlerde sürdürülen müzakerelerin içeriinin netleeceini dile getirdi.

eyh Habib, srailin ablukay kaldrp kaldrmayacana dair hala net sinyaller vermediini belirterek, Eer srail ablukay kaldrmazsa, gösteriler devam edecek, çatma süreci devam edecek, direni eylemleri devam edecek ta ki abluka krlsn. uyarsnda bulundu.

eyh Habib, son olarak ne pahasna olursa olsun Filistin halknn sraile beyaz bayrak çekmeyeceini, teslim olmayacan sözlerine ekledi.

- srail-Hamas anlamasnn detaylar belli oldu iddias

BM ile Msrn ara buluculuunda Hamas ve srail arasnda dolayl olarak yürütülen muhtemel bar anlamasnn artlarnn ortaya çkt iddia edildi.

srailin Kanal10 televizyonunun haberine göre, srailli üst düzey yetkililer Hamas ile imzalanmas planlanan muhtemel uzun süreli atekes anlamasnn detaylarn ve anlamann nasl uygulanacan deerlendirmek üzere Katar ziyaret etti.

Taraflarn anlamaya varmas halinde ilk olarak abluka altndaki Gazze eridinin Msra açlan snr kaps Refahn, kalc olarak açlmas ve srailden Gazzeye ticari mallarn ithalat ve ihracatnn yapld Kerm Ebu Salim Snr Kapsndaki srail ablukasnn hafifletilmesi salanacak.

Muhtemel anlamann ikinci admnda ise Filistinli gruplar Hamas ile Fetih arasnda varlacak anlamann ardndan Filistin yönetiminin Msrn himayesinde Gazzede kontrolü ele almas hedefleniyor.

Anlamadaki bu maddenin Hamas ile Fetih arasndaki çekime nedeniyle nasl hayata geçirilecei ise merak konusu.

Eer ki bu adm baarlrsa Filistin yönetimi Mart 2017den bu yana Gazzedeki kamu çalanlarnn dondurduu maalarn yeniden ödemeye balayacak ve Gazzede 6 ay içerisinde seçim yaplacak.

Hayata geçirilmesi için görümelerin devam ettii anlamada ayrca Msrn Sina Yarmadasnda Gazzenin de kullanabilecei bir liman ina edilecek.

Taraflar arasnda en az 5 yllk atekes ilan edilmesi planlanan anlamada, Hamasn elinde olduu iddia edilen 2 srailli asker ile 2 srailli sivili iade etmesi maddesi de yer alyor.

Haberde, Hamasn iddia edilen sraillileri iade etmesi karlnda Tel Aviv yönetimiyle esir takas yaplmas koulunu gündeme getirip getirmediine ilikin ise herhangi bir bilgi verilmedi.

Anlamann imzalanmasnn ardndan Hamasn Gazze snrndan srail tarafna gönderilen yanan uçurtma ve balonlar engellemek için gerekli admlar atmas isteniyor.

- Hamas, Filistinli gruplarla bir araya gelmiti

BM ve Msrn ara buluculuunda Hamas ile srail arasnda kalc bir anlama salanmas için dolayl görümelerin yapld belirtiliyor.

Gazzede pazar günü bata Hamas olmak üzere slami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtulu Cephesi (FHKC), Filistin Halk Demokratik Kurtulu Cephesi (FHDKC), Özgürler Hareketi, Filistin Arap Cephesi, Filistin Ulusal Giriimi ve dier baz gruplar srail ile muhtemel bir anlamann detaylarn görümek için bir araya gelmiti.

Hamas Milli likiler Daire Bakan ve Siyasi Büro Üyesi Husam Bedran, görüme öncesi sraille bir anlama ihtimaline dair yapt açklamada, Gazze ablukasn kaldrmak için önümüzde büyük bir frsat var. diye konumutu.

srail güvenlik kabinesi de pazar günü Hamas ile yaplmas muhtemel anlamay görümek üzere bir araya gelmiti.

Görümenin ardndan yaplan yazl açklamada kabinenin anlamayla ilgili herhangi bir karara varp varmadna ilikin bilgi verilmezken, srail basnnda yer alan haberlerde görümeden net bir kararn çkmad ve görümeye katlan bakanlarn herhangi bir tasary oylamad ifade edilmiti.

Gazze eridinde yaayan 2 milyona yakn Filistinli, srailin 2006dan bu yana devam eden kara, hava ve deniz ablukas nedeniyle zor artlar altnda yaam mücadelesi veriyor.

Ana Sayfaya Git