Hamas: İsrail ile yaptığımız ateşkes için bir süre belirlenmedi

Hamas yöneticilerinden Husam Bedran, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların ardından, ateşkesin uzun soluklu olmasına ilişkin uzlaşının ulusal düzeyde ayrıntılı şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

Haberler 03.06.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gazze

Bedran, Filistinde yaanan son gelimelere ilikin AA muhabirine verdii mülakatta, srail ile Hamas arasnda salanan atekese iaret ederek, Atekes anlamasnn uzun veya ksa diye belirlenmi bir süresi yok. dedi.

Bedran, uzun soluklu bir atekes ya da baka bir duruma dair tüm düüncelerin ulusal düzeyde ayrntl ekilde ele alnmas gerektiini ifade etti.

Heniyye, Kahireye gidiyor

Bedran, Hamas Siyasi Büro Bakan smail Heniyyenin Msrn bakenti Kahire ziyaretine ilikin u an teknik düzenlemelerin yapldn, ziyaret tarihinin ise henüz netlemediini aktard.

Hamas yöneticisi, Heniyyenin Kahire ziyaretinde atekesin güçlendirilmesi ve srailin Gazzeye düzenledii son saldrlarn yansmalarnn yan sra Kudüs, Mescid-i Aksa ve eyh Cerrah Mahallesi dosyalarnn da gündemde olacan belirtti.

Kudüsün krmz çizgimiz olduunu herkes bilmeli

Kudüs dosyasnn Hamas için özel bir önemi olduunun altn çizen Bedran, Kudüsün krmz çizgimiz olduunu ve almasnn mümkün olmadn herkes bilmeli. ifadelerini kulland.

Atekesin geleceine ilikin özel artlar olduunu ifade eden Bedran, özellikle igal güçlerinin bu saldrgan davranlar gölgesinde kimsenin gelecekle ilgili bir garantisinin bulunmadn vurgulad.

Gazzede çatmann alevlenmesinin temelde srailin icraatlaryla irtibatl olduunu söyleyen Bedran, Fakat yeni bir trman için henüz vakit erken. dedi.

Gazzenin imar ve ablukann kaldrlmas halkmzn hakkdr

Bedran, Kahiredeki temel tartma konularndan birinin de 15 yldr srail ablukas altnda bulunan Gazze eridinin yeniden imar olacan belirtti.

Gazzenin imar ve ablukann kaldrlmas halkmzn hakkdr. diyen Bedran, hiç kimsenin bu konuyu siyasi ya da ahsi çkarlaryla irtibatlandrmaya hakk olmadn vurgulad.

Bedran, Altyapnn tarumar edilmesine, sivil yerleimlerin ve kentteki yüksek binalarn yklmasna neden olan igal güçlerinin imar konusuna müdahale etmeye ya da artlar getirmeye hakk yok. diye konutu.

Hamas, Filistinli tutuklularn serbest braklaca bir takas istiyor

Hamasn srailli esirler konusunu atekes ya da yeniden imara ilikin konulardaki siyasi görümelerle irtibatlandrdna ilikin söylemlerin doru olmadn kaydeden Bedran, Bu dosya kendi bana bamsz ve tüm siyasi meseleler ya da alandaki çatmalardan ayr bir konu. dedi.

srail hapishanelerinde binlerce Filistinli bulunduunu hatrlatan Bedran, Esirlerimizin srail hapishanelerinden kurtarlmaya haklar vardr. Dolaysyla bu dosyann son bulmasnn bedeli de bilindii üzere Filistinli esirlerin igal hapishanelerinden çkmasna götürecek bir takastr. yorumunu yapt.

Filistinde ulusal birlik

Heniyyenin Kahire gündeminde Filistinli gruplarla ulusal birlik konusunun da yer alacana iaret eden Bedran, Hamasa göre bu konu, stratejik ve deimez bir metottur. dedi.

Bedran, Filistin ulusal söyleminin Halk igal altnda yaamaktadr ve bundan kurtulmak için elindeki tüm üslup ve ekillerle direni göstermeye hakk vardr temeli üzerine birletirilmesini istedi.

Hamasn silahl kanad zzeddin el-Kassam Tugaylar, srailin 2014te Gazzeye düzenledii saldrlar srasnda 2si asker 4 sraillinin esir alndn açklamt. Kassam Tugaylar, bu kiilerin durumu hakknda ise herhangi bir bilgi vermemiti.

srailin abluka altndaki Gazze eridine 10 Maysta balatt saldrlar, Hamas ile varlan atekes dorultusunda 21 Maysta yerel saatle 02.00de sona ermiti.

srailin Gazzeye düzenledii saldrlarda 66s çocuk, 39u kadn olmak üzere 254 Filistinli hayatn kaybetmi, 1948 kii yaralanm, binlerce bina tamamen yklm ya da kullanlamaz hale gelmiti.

Ana Sayfaya Git