Han Şeyhun'u ele geçirirken hayalet kente çevirdiler

Beşşar Esed rejimi, yaklaşık 2,5 yıl önce kimyasal silah katliamıyla gündeme gelen Han Şeyhun kentini, Rusya'nın yardımıyla şehirde hiç sivil kalmaması pahasına ele geçirdi.

Haberler 22.08.2019 - 17:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlibin güneyindeki Han eyhun ilçesi, 2014ten bu yana muhalifler ve rejim kart silahl gruplarn kontrolündeydi.

lçe, 4 Nisan 2017de Esed rejiminin düzenledii kimyasal silah katliamyla 100 kiiyi öldürmesinin ardndan dünya gündemine oturdu.

Bunun üzerine ABD, 7 Nisanda rejime ait ayrat askeri hava üssünü vurarak rejime snrl tepki gösterdi.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda Han eyhunu da içeren alan dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti.

Ancak tüm bunlar, Han eyhunu Esed rejimi ve destekçilerinin youn saldrlarnn hedefi olmaktan kurtaramad.

Birlemi Milletler (BM) ile Kimyasal Silahlar Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017de saldrnn rejim tarafndan düzenlendiini dorulad.

Uluslararas hukuk nezdinde sava suçu iledii ortaya koyulmu olsa da katliamn sorumlular, Rusyann engellemesi üzerine Uluslararas Ceza Mahkemesinde yarglanamad.

ubat ayndan bu yana ilçe nüfusu tümüyle göç etti

Halep-am otoyolu olarak bilinen M5 üzerinde yer almasyla da rejim için stratejik öneme sahip ilçe, youn saldrlarn aralksz hedefi olmaya devam etti.

lçeyi sonunda hayalet kente dönütüren saldrlar ise ubat aynda balad.

Muteber yerel kurululardan Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yapt açklamada, 9 ubattan bu yana ilçede yaayan 112 bin sivilin tümünün göç ettiini söyledi.

Hallac, bunlarn 91 bininin yerli, 21 bininin ise Hama krsal, Humus ve Dou Gutadaki saldrlardan kaçarak buraya snan sivillerden olutuunu belirtti.

lçede neredeyse hiç sivil kalmadn vurgulayan Hallac, AAya daha önce yapt açklamada, ubat ayndan bu yana Rus ve Esed rejiminin hava saldrlarnda 8 okul, 3 salk tesisi, 1 elektrik santrali, 1 Sivil Savunma merkezi ve 3 frnn hedef alnd bilgisini paylamt.

Muhaliflere ait ariv ofisi de ubat ayndan itibaren hzla boalan ilçede buna ramen 125 sivilin saldrlarda yaamn yitirdiini bildirdi.

AA için serbest habercilik yapan Enes Diyab da 21 Temmuzda Han eyhundaki Rus saldrsnda hayatn kaybetmiti.

Nisan aynn sonunda younlaan saldrlar, son bir haftada ilçeyi ele geçirmeye yönelik operasyona çevrildi.

Rus sava uçaklarnn havadan, özel kuvvetleri ve paral askerlerinin ise ran destekli yabanc terörist gruplar ile karadan destekledii rejim güçleri, Hama krsalndan dlibin güneyine doru ilerleyerek, Han eyhunda hakimiyet salad.

AAnn elde ettii ve 19 Austosta yaynlad Han eyhunun insansz hava aracyla (HA) kaydedilen görüntülerinde ilçenin tümüyle bo ve yklm binalardan ibaret olduu görülmütü.

AA

Ana Sayfaya Git