"Han Şeyhun'daki saldırılara taşlar bile dayanamaz"

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, tüm uluslararası mutabakatları ihlal ederek "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne düzenlediği saldırıların tetiklediği göç sürüyor

Haberler 26.03.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ve destekçilerinin, tüm uluslararas mutabakatlar ihlal ederek dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine düzenledii ta üstünde ta brakmayan saldrlar neticesinde evlerini terk etmek zorunda kalan siviller, kalacak yerden yiyecee temel ihtiyaçlardan yoksun yayor.

Rejim güçleri, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içerisindeki yerleimlere youn hava ve kara saldrlar düzenlemeye devam ediyor.

ubat bandan bu yana younlaan saldrlar neticesinde, özellikle Han eyhun ilçesi, Cercenaz,Tuh ve Temeniya beldelerinden yaklak 123 bin sivil, son 5 ayda ise 200 binden fazla sivil, Türkiye snrna göç etmek zorunda kald.

Ancak barnacak yer bulamayan siviller, ya bo arazilerde ya da 4-5 aile bir arada çadrlarda kalyor. Gda ve temiz suya eriimleri de olmayan siviller, sivil toplum kurulularndan destek bekliyor.

Han eyhunlu Hamid Ömer rejim güçlerinin bölgeye her gün onlarca saldr düzenlediini bu yüzden evini terk etmek zorunda kaldn söyledi.

Ömer, Saldrlar her gün olmaya balad. Bir gün 80 top ve roket, ertesi gün 100 saldr ve her gün böyle devam etti. Arac olan, ailesini alp çkt. Arac olmayan, bombardman altnda kald. dedi.

Türkiye snrnn daha güvenli olduunu duymas üzerine buraya yöneldiklerini ifade eden Ömer, çocuklarm aldm ve geldim. K, çamur ve yamur daha ne diyeceim. Akrabalarmn kurduu çadrn mutfanda kalyoruz. Onlar ailemi yediriyor, içiriyor. Bir çadrn fiyat 25 bin Suriye Liras (259 TL). Bende yok o para. eklinde konutu.

- Bazlar zeytin aaçlar altnda yayor

Bir dier Han eyhunlu Ebu Cihat da Biz buraya geldiimizde yalnzca üzerimizdeki elbiselerle geldik. Yiyeceimiz, içeceimiz yok. Kimse kim olduumuzu, nereden geldiimizi sormad. ifadelerini kulland.

Ebu Cihat kstl imkanlarla ban sokacak bir çadr kurmaya çaltn belirterek, öyle devam etti:

Kimse bize bir çadr temin etmedi. Kimsenin ev veya çadr alacak maddi gücü yok. Bazlar zeytin aaçlar altnda yayor. Biri tandna gidiyor, onda barnyor. Saldrlar sürerse bir gün gelecek bu kadar insan mecburen bu snr geçip Türkiyeye kaçacak, oradan dier ülkelere gidecek.

- Birbirimizin üzerinde uyuyoruz

Cemal Maruf da Esed rejiminin barbarca düzenledii saldrlara deil insan, talar bile dayanamaz. dedi.

Esed rejiminin düzenledii saldrlar, srailin Arap ülkelerine bile yapmadn söyleyen Maruf, Hava saldrlar komumun evini hedef ald. çocuklarnn enkaz altndan çkarldn görünce ben de çocuklarm düündüm. lçeden çkmaya karar verdim. diye konutu.

Dört ailenin bir çadrda barndn dile getiren Maruf, unlar kaydetti:

Birbirimizin üzerinde uyuyoruz. Burada i yok. Zaten k mevsiminde i az olur. Paras olmayanlar, yerleimlerde, bombardman altnda kald. Sivil Savunma ekipleri, geçenlerde yal bir çifti kamplara getirdi. çok aile çkmak istiyor ama maddi imkanszlk engel oluyor.

Ana Sayfaya Git