Hasankeyf'teki 609 yıllık Er-Rızk Camisi'nin ana gövdesi taşındı

Batman'da, Ilısu Barajı ve HES projesi nedeniyle, tarihi ve kültürel varlıklarıyla yeni yerine taşınma işlemleri devam eden Hasankeyf ilçesindeki caminin ana gövdesi, 4 bin 670 metre uzunluğundaki güzergahtan Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine ulaştırıldı. Er-Rızk Camisi'nin taşınmasıyla 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin tamamı taşınmış oldu. DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı "Şubat ayında artık buraların su altında kalacağını tahmin ediyoruz"

Haberler 17.12.2019 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Hasankeyf ilçesindeki 609 yllk Er-Rzk Camisinin ana gövdesi, yeni Hasankeyfte oluturulan Kültürel Park Alanndaki yerine tand.

Devlet Su leri (DS) tarafndan yapm tamamlanan Ilsu Baraj ve HES projesi nedeniyle tarihi ve kültürel varlklaryla yeni yerine tanma ilemleri devam eden Hasankeyfte, baraj gölü sahasndan çkartlan 1700 ton arlndaki 609 yllk Er-Rzk Camisinin ana gövdesi; 256 tekerlekten oluan, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracyla Kültürel Park Alanndaki yerine götürüldü.

Türkiyede geçen yl ilk defa uygulanan projeyle bütünsel olarak tanan Zeynel Bey Türbesinin, baraj gölü alanndan çkarlarak Yeni Kültürel Park Alanna getirilmesinin ardndan mam Abdullah Türbesi ve zaviyesi, Süleyman Han Camisinin minaresi, ta kap ve çeme bölümü, Kzlar Camisi, Artuklu Hamam, Hasankeyf Kalesi Orta Kaps, Er-Rzk Camisinin minaresi de baarl bir ekilde tanmt.

- Yeni yeri 4 bin 670 metre uzaklkta

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, gazetecilere yapt açklamada, daha önce 6 eseri tadklarn anmsatarak, Er-Rzk Camisinin, 4 bin 670 metre uzunluundaki güzergahtan Arkeoparktaki yeni yerine ulatrldn söyledi.

Caminin sökülen minaresinin talarnn, depoda saklandn kaydeden Kösal, öyle konutu:

Caminin yerletirilmesinden itibaren de minaresini yine ayn ekilde hasarsz olarak örmeye balayacaz. Er-Rzk Camisi, 1400lü yllarn banda Eyyübi Meliki Süleyman Bey tarafndan yaplm bir yapdr. Bu eserimizi dierlerinden farkl olarak 4 metre 40 santim yukarya kaldrdk. Daha sonra tama platformuna getirdik. u anda da 54 tane SPMT araclyla tayoruz. Yarndan itibaren de halim duvarlarmz var. Halim duvarlarmz da yarn tayarak tama ilemlerini tamamlam olacaz. Hedefimiz çaramba günü eserlerimizi yeni yerine indirmi olmak. Son operasyon. Bununla beraber tama ilemlerimiz tamamlanm olacak.

- ubat aynda Hasankeyf su altnda kalacak

Bir soru üzerine Kösal, baraj gölü alanndaki suyun yükseldiine iaret ederek, ubat aynda artk buralarn su altnda kalacan tahmin ediyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git