Hava saldırısı

Rejimin İdlib'in merkezini hedef alan saldırısında ilk belirlemelere göre, 10 sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı.

Haberler 16.01.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ve Rusya, dlibde atekese ramen sivil yerleimlere hava saldrlarna yeniden balarken, rejimin dlibin merkezini hedef alan saldrsnda ilk belirlemelere göre, 10 sivil öldü, çok sayda sivil yaraland.

Muhaliflere ait uçak gözlem evinden alnan bilgiye göre, Rusyaya ait sava uçaklar, dlibin Maarratünnuman ilçesi, Keferruma beldesi, Marurin, Deyr arki, Masaran, Tel Mennis köylerine, rejim uçaklar da dlib merkezi ve Eriha ilçesine saldr düzenledi.

Erihada pazar yerine yaplan saldrda ilk belirlemelere göre, 7 sivil yaraland.

Rejimin dlibin merkezini hedef alan iki saldrsndan, pazar yerine düzenlenende, ilk belirlemelere göre, 10 sivil öldü, çok sayda sivil yaraland.

Rusya ve Türkiyenin giriimleriyle ilan edilen atekese ramen, rejim güçleri zaman zaman yaptklar topçu atlaryla atekesi daha önce de bozmutu. Ancak söz konusu ihlaller, atekesin ardndan ilk hava saldrlar olma özellii tayor.

Rusya Savunma Bakanl, Suriyenin dlib bölgesinde 9 Ocak saat 14.00ten itibaren atekes uygulamasnn baladn iddia etmiti. Ancak rejim ve ran destekli terörist gruplar, kara saldrlarna devam etmiti.

Türkiye Milli Savunma Bakanl ise, stanbulda 8 Ocakta düzenlenen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin zirvesinde, Libya ve dlibde atekes ilan edilmesi karar alnd ve taraflara bu yönde çar yapldn, 12 Ocak saat 00.01den itibaren atekes uygulamas baladn ve münferit bir iki olay dnda durumun sakin olduunun gözlendiini açklamt.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ili ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden dlib hariç kalanlar, Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi. Saldrlardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye snrna yakn kesimlere göç etti. Rusyann, Türkiyeyle 17 Eylül 2018de vard Soçi mutabakatndan bir süre sonra da saldrlar devam etti.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna en az 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda 1600den fazla sivil can verdi.

Ana Sayfaya Git