Hindistan'da 80 Müslüman politikacı, tartışmalı yasa nedeniyle partisinden ayrıldı

Hindistan'da 80 Müslüman politikacı, ülkede protestolara yol açan Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliği "Dini zemin üzerine yapılan ayrıştırıcı bir hüküm" şeklinde nitelendirerek iktidardaki Hindistan Halk Partisinden (BJP) istifa etti.

Haberler 25.01.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hindistanda 80 Müslüman politikac, ülkede protestolara yol açan Vatandalk Yasasndaki deiiklii Dini zemin üzerine yaplan ayrtrc bir hüküm eklinde nitelendirerek iktidardaki Hindistan Halk Partisinden (BJP) istifa etti.

Hint yerel basnndaki haberlere göre, Madya Prade eyaletinde 80 Müslüman politikac, yasadaki deiiklii protesto ederek BJPden istifa ettiklerini açklad.

stifa eden siyasetçilerden Rajik Kureyi Farivala, yasa deiikliinin ardndan Müslümanlarn etkinliklerine katlmann kendileri için gittikçe zorlatn dile getirdi.

nsanlarn kendilerine lanet ettiini belirten Farivala, nsanlar bize bölücü yasa konusunda daha ne kadar sessiz kalmay planladmz soruyordu. dedi.

Farivala, herhangi bir toplumdan bask gören mültecilerin Hindistan vatandal elde edebilmesi gerektiini vurgulayarak, Belirli bir kii için sadece din temelinde onun davetsiz misafir veya terörist olduuna karar veremezsiniz. diye konutu.

stifa eden politikaclar, Vatandalk Yasasndaki deiiklii, Dini zemin üzerine yaplan ayrtrc bir hüküm eklinde nitelendirdi.

Geçen hafta, benzer gerekçelerle BJPden yaklak 50 Müslüman üye istifa etmiti.

Müslümanlar, yasa kapsamnn dnda kalyor

Ülkenin çeitli eyaletlerinde 31 Aralk 2014ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandalk verilmesine imkan tanyan ancak ayn durumdaki Müslümanlar bu kapsamn dnda tutan yasa, 9 Aralk 2019dan bu yana protesto ediliyor.

Vatandalk Yasasndaki deiiklie kar ülke çapnda düzenlenen gösterilerde, protestocularla polis arasndaki çatmalarda, 19u Uttar Pradete olmak üzere 25 kii hayatn kaybetmiti.

Yürürlüe giren kanun kapsamnda özellikle Pakistan, Banglade ve Afganistanda dini baskdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar kimliklerini ve Hindistanda 6 yldan uzun süredir yaadklarn kantlamalar halinde vatandalk elde edebilecek, ayn pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dnda tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistanda, 200 milyon Müslüman ikinci snf vatanda haline getirmek ve birçounu vatansz brakmak için atlan bir adm olarak deerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git