Hollanda'da ırkçılık karşıtı protesto yasaklandı

Son yıllarda tartışma konusu olan Noel Baba'nın yardımcılarının siyaha boyanmasının protesto edileceği gösteriye izin verilmedi

Haberler 19.11.2017 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hollandada Dongeradeel Belediyesi, Kick Out Zwarte Piet (Kara Peter) Hareketinin, rkçlk kart protestosu izin alnmasna ramen yasakland.

Ülkede son yllarda tartma konusu ve Hristiyan dünyasnda Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolann (Sinterklaas) yardmclarnn siyaha boyanmasnn protesto edilecei gösteriye güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi.

Gösterinin yaplaca Dokkum köyünün bal olduu Dongeradeel Belediyesi, eylemin olaanüstü güvenlik gerekçesiyle yasaklandn açklad.

Ülkenin farkl yerlerinden iki otobüsle köye gelenlerin Dongeradeel Belediyesince protesto için belirlenen alana giderken otobanda gösteriye kar olan grup tarafndan yolu kesildi. Gösteri kart grubu ikna ederek yolu trafie açlmasn salayan polis, belediyece gösteriye izin verilmedii gerekçesiyle otobüsleri geri gönderdi.

Ülkede, son yllarda Hristiyan dünyasnda Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolann (Sinterklaas) temsili olarak Hollandaya gelii dolaysyla düzenlenen geleneksel festivalde rkçlk ve ayrmcl çartrd gerekçesiyle siyaha boyanm Noel Babann yardmclarnn yer almas tartmalara neden oluyor.

Hollanda Halk Kültür Merkezi tarafndan korunmas gereken bayramlar listesine dahil edilen Noel Babann gelii, 1964 ylndan bu yana törenle kutlanyor.

Her yl farkl bir ehirde törenlerle karlanan temsili Aziz Nikola ve yardmclar 5 Aralka kadar birçok yeri gezerek çocuklara hediyeler datyor. Hollanda genelinde 5 Aralkta Noel Bayram kutlanyor.

Noel Babann geliiyle Hollandada rkçlk tartmalar da balyor. Yardmclarnn siyaha boyanmasn rkçlk ve ayrmclk olarak deerlendiren insan haklar örgütleri bu kapsamda her yl protesto gösterileri düzenliyor.

nsan haklar örgütleri daha önce konuyu ulusal ve uluslararas yargya da tamt. Birlemi Milletler nsan Haklar Yüksek Komiserliinin yan sra Amsterdam Mahkemesi bu kapsamda verdii kararda Noel Babann yardmclarnn siyahi olarak tasvir edilmesinin rkçlk barndrdna hükmetmiti.

Hollandal yetkililer ise söz konusu etkinliin sradan bir çocuk bayram olduu görüünü savunuyor.

Ana Sayfaya Git