Hong Kong'da diyalog platformu kurulacak

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, toplumun çeşitli kesimlerini dinlemek için "diyalog platformu" kurulacağını bildirdi.

Haberler 21.08.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinin Hong Kong Özel dari Bölgesinde, suçlularn çine iadesi tasarsna kar üç aydr süren protestolarn ardndan Hong Kong Ba Yöneticisi Carrie Lam, diyalog platformu kurulacan açklad.

Lam, düzenledii basn toplantsnda, hafta sonu yaplan protesto gösterileri sonrasnda halkn kendilerine ne söyleyeceklerini dinleyeceini belirtti.

Bir diyalog platformu kurmay arzu ettiini dile getiren Lam, Toplumun çeitli kesimleriyle samimi diyalog kurma umudumun çok içten olduunu düünüyorum. dedi.

Lam, pazar günkü gösterinin, toplumun bara dönmesi ve iddetten uzaklamas için bir balangç olmasn umduunu da ifade etti.

Hafta sonu protestolar organize eden Sivil nsan Haklar Cephesi grubu ise diyalog konusuna yönelik Lamn göstericilerin tüm taleplerine yant vermediini, bu nedenle Lama güvenmediklerini bildirdi.

Hong Kongda cumartesi üç, pazar da Victoria Parkda büyük bir gösteri yaplmt.

Sivil nsan Haklar Cephesi, gösteriye 1,7 milyon kiinin, Hong Kong polisi ise 130 bin kiinin katldn kaydetmiti.

çine iade tasars

Hong Kongda hüküm giyen veya haklarnda suç isnad bulunan kiilerin çine, Makao Özel dare Bölgesine ve Tayvana iadesini kolaylatran yasa tasars, 3 Nisanda parlamentoya sunulmutu.

Tasar, politik suçlar kapsam dnda tutuyor ancak 7,4 milyon nüfuslu Hong Kongda halkn büyük bölümü, insanlarn çinin yarg sistemi altnda keyfi gözaltlar, adil olmayan yarg süreçleri ve hatta ikenceye maruz kalaca kaygsn paylayor.

Muhalifler yasann çkmas halinde bunun çinin Hong Kongdaki siyasi muhalifleri hedef almasyla sonuçlanacandan endie ediyor.

Hong Kongun statüsü

Hong Kong, 1898de imzalanan kira sözlemesiyle uzun yllar ngiltere hakimiyetinde kaldktan sonra 1997de çine devredilmiti.

mzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde, Hong Konga, 2047ye kadar çine sadece d politika ve savunma gibi alanlarda bal kalarak tek ülke, iki sistem politikasyla idari bamszln ve yapsn koruma hakk tannmt.

Ana Sayfaya Git