Humus’ta intihar saldırılarında 42 kişi hayatını kaybetti

Suriye’nin Humus kentinde hükumet binalarını hedef alan iki ayrı intihar saldırısında 42 kişi yaşamını yitirdi.

Haberler 26.02.2017 - 12:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin Humus kentinde Esed rejimi kontrolündeki devlet binalarna yönelik intihar saldrlarnda 42 kii öldü.

Suriye nsan Haklar Gözlemevinden Rami Abdel Rahman, En az 6 saldrgan devlet güvenlik ve askeri istihbarat binalarnn bulunduu bölgeye saldrd. Birkaç üzerindeki düzenei patlatt bilgisini verdi.

Rahman, Guta ve Mahatta mahallelerine yönelik saldrda üst düzey bir istihbarat görevlisinin de öldüü bilgisini verdi. Suriye devlet televizyonu, ordu istihbarat birimi efinin saldrda öldüünü açklad.

Esed güçleri, kent merkezini güvenlik çemberine ald.

Henüz üstlenen olmasa da saldr, Humusun dousundaki krsal ve çöl alanda hkimiyetini sürdüren IDin izlerini tayor.

Birlemi Milletler araclyla varlan bir atekes anlamas sonucu muhaliflerin terkettii Humus, Mays 2014ten bu yana Esed rejiminin kontrolü altnda bulunuyor.

Kentte daha önce de intihar saldrlar yaand. 2016 balarnda meydana gelen benzer bir saldrda 64 kii yaamn yitirmiti.

Esed rejimi, IDin elindeki antik kenti Palmiray geçen Mart aynda ele geçirmi ancak Aralkta yeniden kaybetmiti. Sonrasnda Halepe odaklanan rejim güçleri, muhaliflerin çekildii kenti ve dousu ile batsndaki alan Aralkta kontrol altna almt.

Rejim medyas ne diyor

Rejim medyasnda yer alan haberlere göre, Humus il merkezinin Guta ve El Mahatta bölgelerindeki iki güvenlik merkezine saldr gerçekletirildi.

Humus Valisi Talal el-Barazi, intihar bombaclarnn saldrsnda 32 kiinin öldüünü, 24 kiinin yaralandn duyurdu.

Humus Haber Merkezi de aralarnda, askeri güvenlik birimi bakan Tümgeneral Hasan Dabulün de bulunduu çok sayda üst düzey subayn öldüünü iddia etti.

Yerel kaynaklar, güvenlik merkezlerinden birinin askeri dierinin sivil istihbarat olduunu bildirdi.

Saldry üstlenen am Özgürletirme Heyeti (Heyet Tahrir am-HT), sosyal medya üzerinden yapt açklamada eylemin Vaer, dlib ve amdaki rejim saldrlarna misilleme olduunu duyurdu. Açklamada, Humustaki sivil istihbarat bakan brahim Derviin de öldürüldüü öne sürüldü.

Esed rejimi kart Nureddin Zengi, Liva el-Hak, Ceyül Sünne, Ensaruddin ve eski adyla Nusra Cephesi olarak bilinen amn Fethi Cephesi, kendini geçen ay feshederek HTyi oluturmutu. Nusra Cephesi, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi tarafndan terör örgütü olarak snflandrlmt.

Ana Sayfaya Git