Husiler: Yemen'e yönelik saldırıları reddedenlere teşekkür ediyoruz

Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarını reddeden ülkelere teşekkür etti.

Haberler 13.01.2024 - 00:18 Son Güncelleme : 13.01.2024 - 00:18

Yemenlilerin, ABD ve İngiltereyi protesto amacıyla düzenlediği milyonluk gösteride konuşan Husi, ABD ve İngilterenin ülkemize saldırması moralimizi ve güçlerimizi etkilemeyecektir. Yemene saldırıyı reddeden tüm ülkelere mesajımız şudur: Teşekkür ederiz ve Filistin adına harekete geçin. Bize gelince, onlarla (ABD ve İngiltere) ilgilenmiyoruz. ifadelerini kullandı.

Husi, ABDnin saldırılarının karşılıksız kalmayacağını kaydetti.

Başkent Sananın Sebin Caddesinde bir araya gelen yüzbinlerce Yemenli, cuma namazının ardından ABD ve İngilterenin Yemene düzenlediği hava saldırılarını protesto etti.

ABD ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemenin Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı düzenlemişti.

KIZILDENİZDEKİ DURUM

İranın desteklediği Yemendeki Husiler, İsrailin Gazzedeki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekimden bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemenden atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldenizdeki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliği tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralıkta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldenizde 31 Aralıkta İsraille bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocakta da İsraile destek olduğu gerekçesiyle Kızıldenizde ABDye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocakta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldenizdeki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

Akdenizi Kızıldenize bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12si yapılıyor.

Ana Sayfaya Git