İdlib’de muhalifler, kara harekatına karşı eli tetikte bekliyor

Suriye rejiminin hedefinde olan ve son günlerde Rus savaş uçaklarının desteği ile havadan çevresi vurulan İdlib kırsalında muhalifler, kara harekatına karşı eli tetikte bekliyor. Rejim birliklerinin bulunduğu bölgelerin yakınlarında oluşturulan siperlerde konuşlanan muhalifler, hava saldırılarından ise dağların altına çoğunluğu elle yapılmış; metrelerce uzunluğunda araç konulabilen birçok odası ve birkaç çıkış noktası bulunan sığınaklara girerek korunuyor.

Haberler 11.09.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye rejiminin hedefinde olan ve son günlerde Rus sava uçaklarnn destei ile havadan çevresi vurulan dlib krsalnda muhalifler, kara harekatna kar eli tetikte bekliyor. Rejim birliklerinin bulunduu bölgelerin yaknlarnda oluturulan siperlerde konulanan muhalifler, hava saldrlarndan ise dalarn altna çounluu elle yaplm metrelerce uzunluunda araç konulabilen birçok odas ve birkaç çk noktas bulunan snaklara girerek korunuyor.

Suriye iç savann ardndan Hatay ile snr komusu olan dlib, 2015 yl Mays aynda muhalif gruplarn bir araya gelmesiyle oluturulan Fetih Ordusu kontrolüne girdi. Türkiyeden Suriyeye açlan Cilvegözü Snr Kapsnn karsnda bulunan Babel Hava Snr Kaps nedeniyle gözde olan dlib, 2017 ylnda uluslar aras arenada terör örgütü olarak ilan edildii için El Nusra isim deitirdi ve Fetih am cephesi ismiyle Ahraru am ve baz gruplar ile girdii çatmalarn ardndan kentte denetimi salad. 2017 ylnn sonlarnda bu kez Fetih am cephesi bünyesine 4 grubu daha dahil ederek ismini deitirdii ve yapya Heyeti Tahriri am (HT) ad verildi.

Ancak bu yl banda HT bünyesinde yer alan gruplardan Nurettin Zengi ile Ahraru am yapdan ayrlarak Suriye Kurtulu Cephesi adyla yeni bir oluuma gitti. Krsal bölgelerde girdii çatmalarn ardndan Suriye Kurtulu Cephesi baz noktalarda kontrolü HTden ald. Bu yln Mays aynda bu kez bölgedeki güçlü gruplardan Feylaku am önderliinde Ulusal Kurtulu Cephesi kuruldu. Kurulan bu yeni oluuma Austos aynda Ahraru am ile Nurettin Zengi gruplarnn oluturduu Suriye Kurtulu Cephesi de dahil oldu.

REJM KARITLARININ SON KALES DLB

Tüm bu yaananlar srasnda Suriyenin deiik noktalarnda rejiminin kontrolü salamasnn ardndan bu bölgelerde yaayan muhalifler ile siviller de dlibe gelmeye balad. Sava öncesi nüfusu 1.5 milyon olan dlib, muhaliflerin ve rejimden kaçanlarn da kente yerlemesiyle 4 milyon nüfusa ulat. Böylece Türkiye snrnn yan bandaki dlib, Suriye rejimi kartlarnn toplanmasyla muhaliflerin kalesi olarak anlmaya balad.

MUHALFLERN KONTROLÜNDEK SON KENT MERKEZ

Suriye içerisinde düzenledii operasyonlar ile çeitli noktalar geri alan rejim güçleri, son olarak muhaliflerin denetimindeki Derada kontrolü salad. Derann denetimini salayan rejim güçleri, yeni hedeflerinin muhaliflerin kontrolündeki son kent merkezi olan dlibin yeni hedefleri olduunu ilan etti. Derann dümesinin ardndan dlibde hareketlilik balarken, Esad rejimi kentin kontrolünü salayan HTnin terörist olduu mesajn vererek olas askeri harekat merulatrmaya çalt.

UçAKLARLA LçELER VE KÖYLER VURULUYOR

Esad yönetiminin askeri operasyon mesaj vermesinin ardndan hedefte olan dlibde tedirginlik balad. Olas bir operasyonun sonuçlarnn katliama dönümesinin kaçnlmaz olacann dile getirilmesinin ardndan harekatn engellenmesi için diplomatik çalmalar balad. Türkiye, Rusya ve rann üçlü zirve ile Esadn sivillerin zarar görecei bir operasyondan kaçnmas için çaba gösterilirken, dlib krsal ise Rus ve Suriye sava uçaklar tarafndan birbiri ardna bombalanmaya balad. Rus ve Suriye sava uçaklar dlib kent merkezine 50 ile 100 kilometre mesafede olan ilçe, kasaba ve köylere yönelik saldrda aralarnda çocuklarn da olduu onlarca kii öldü, yüzlerce kii yaraland. Hava saldrlarnn sürdüü dlib ile güneyindeki Hama krsalndaki onlarca köy halen Esad rejimi birlikleri tarafndan top, havan ve roketlerle ate altna alnyor.

MUHALFLER SAVUNMA HATLARI OLUTURDU

Diplomatik hareketlilik uluslar aras alanda devam ederken dlib özelinde ise muhalifler her türlü harekata kar hazrlklarn sürdürüyor. Son süreçte yaananlarn ardndan sahada da dikkat çeken hareketlilik yaanyor. Muhalifler, dlib ile Hama krsalnda rejim ve destekçilerinin olas kara harekatna kar savunma hatlar oluturmaya balad. Belirlenen 5 ayr noktada kurulan savunma hatlarna hendekler kazld, ar silahlarn yerletirildii siperler oluturularak önlemler alnd. Oluturulan savunma hatlarnda dlibe doru ilerlendikçe muhaliflerin önlemlerini artrd ve buradaki hem ar silah hem de silahl asker saysn artrd örenildi. Muhaliflerin son savunma hattna ise seri hareket etmek ve ihtiyaç duyulan bölgelere takviye sevk etmek için tüneller kazd bildirildi. Sahada sadece muhalifler dei rejim güçlerinin de hareketlilii göze çarpyor. Rejim güçlerinin de kontrolündeki bölgelerde üslendii ve burada konulu birlikleri ile muhaliflerin bulunduu alanlar sk sk ate altna ald görüldü. Rejim güçleri ayrca dlib krsalndaki yüksek kesimlerde de askerlerini çadrlarda konulandrarak buradan muhalifleri sk sk havan ve roketlerle hedef alyor.

MUHALFLERN EL TETKTE, GÖZÜ REJM ASKERLERNDE

Tansiyonun dümedii dlib krsalnda konulu Ulusal Kurtulu Cephesine bal muhalif gruplar, oluturulan savunma hattnda teyakkuz durumunda. dlib krsalnda oluturulan savunma hattnda eli tetikte nöbet tutan askerler, dürbünlerle de sk sk kimi noktalarda birkaç yüz metre mesafedeki rejim birliklerini gözetliyor. Siperlerde nöbet tutan muhalifler, olas kara harekatna izin vermeyeceklerini ve saldrlar engellemek için her türlü çatmaya hazr olduklarn ifade etti.

MUHALFLER HAVA SALDIRISINA KARI MAARAYI SIINAK YAPTI

Rus ve Suriye sava uçaklarnn hedefinde olan muhalifler, bombardmandan korunmak için dlib krsalndaki birçok noktadaki dalarn altn oyarak snaklar oluturdu. Kimileri yüzlerce metreye uzayan ve içerisine odalar yaplan snaklarda muhalifler hem hava saldrlarndan korunuyor hem de barnyor. Hava saldrlarndan korunmak için oluturulan snaklarda planlamalar yapan muhalifler, karadan yaplacak saldrlara kar da birkaç çk noktas yapld görüldü. Muhaliflerin maara snana sadece kendileri deil araçlaryla da girerek kamufle olabilmeleri dikkat çekti.

MUHALFLERDEN REJM BRLKLERNE MSLLEME SALDIRISI

Öte yandan rejim güçlerinin hedefinde olan muhalifler, saldrlara zaman zaman ar silahlarla karlk veriyor. Muhalifler son olarak hava ve karadan saldran rejimin Hama krsalndaki Micenzerat, eyh Hadid ve Hammamiyed ve Sikelbiye bölgesinde konulu birliklerine füzeler ile karlk verdii örenildi.

Rejime ait sava uçaklar sabah saatlerinde dlib güneyindeki Cercenaz ve Hayi kasabalarndaki hedefleri sava uçaklar ile bombalad.

ESERD KUZEYE YIGINAK YAPIYOR

Suriyede Bear Esed rejimi ve destekçileri, Frat Kalkan Harekatyla terörden arndrlan bölgelerin karsndaki cephe hatlarna da askeri ynak yapmaya balad. Esed güçleri, terörden temizlenen Frat Kalkan bölgesinin karsndaki cephe hatlarna askeri sevkiyat yapyor.

Sevkiyatlar, terör örgütü YPG/PKK igalinde bulunan Deyr Cemal, Tel Rfat, Ayn Dakne, Ahras, Harbil, Umgura, Umhu bölgelerine ve Bab ilçesi karsndaki Tadif bölgelerine yapld.

Rejim bölgeye piyade unsurlarnn yan sra çok sayda tank, zrhl araç, top ve füze bataryas ve ar silah da sevk etti.

Askeri sevkiyatlarda Esed rejimi, Bab ve Azez kentleri karsnda terör örgütü YPG/PKK ile ortak kontrol ettii hatt güçlendirme çalmalarn sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git