İdlib'deki çatışmalar Ebu Zuhur havaalanı çevresinde yoğunlaştı

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde saldırılarını sürdürüyor. Rejim güçleri, stratejik önemdeki Ebu Zuhur askeri havaalanının 4 kilometre yakınında bulunuyor.

Haberler 12.01.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen ekim aynda, Rus hava kuvvetlerinin desteiyle dlib gerginlii azaltma bölgesine saldr balatan rejim ordusu ve ran kontrolündeki yabanc gruplar, dün akam Ebu Zuhur beldesindeki askeri havaalannn 1 kilometre yaknna ulat.

dlibdeki AA muhabirlerinin bildirdiine göre, muhalifler ve rejim kart silahl grup Heyet Tahrir amn balatt kar saldrlarn ardndan rejim güçleri 3 kilometre geri çekilmek zorunda kald.

Stratejik önemdeki havaalanna 4 kilometre mesafede bulunan rejim güçleri ar kayplar verirken, iddetli çatmalar sürüyor.

EBU ZUHURUN ÖNEM

dlib merkezine yaklak 40 kilometre uzaklktaki Ebu Zuhur askeri havaalan, muhalifler ve rejim kart askeri gruplar tarafndan Eylül 2015te ele geçirmiti.

dlibin dousunda bulunan Ebu Zuhur beldesi ve havaalan, güney Halep ve dou Hamay muhaliflerin kontrolündeki dlibe balayan geçi noktas durumunda.

Havaalannn rejim güçlerinin kontrolüne geçmesi durumunda muhalifleri kontrolündeki bölge, bütünlüünü kaybetme riskiyle karlaacak.

Ebu Zuhurun çevresinde yer alan 300 civarndaki yerleim biriminde yaklak 100 bin sivil yayor.

Son haftalarda binlerce aile nispeten güvenli bulduklar alanlara göç ederken, devam ediyor.

- RUSYA, REJM, RAN VE DEA KOORDNASYONU

dlibe yönelik saldrlarda rejim ordusu, ran ve Rusyann ortak saldrlarnn yannda, DEA da ilerlemeye çalyor.

Rus sava uçaklar, muhalif ve rejim kart gruplar DEAla olan cephe hatlarnda youn ekilde vurarak terör örgütünün ilerlemesine yardmc olmutu.

Bunun sonucunda muhalifler ve rejim kart grup Heyet Tahrir am, birçok cephede gerilemeye balamt.

- TÜRKYENN TEPKS

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, dün Anadolu Ajans (AA) Editör Masasnda, Suriyede rejimin dlib gerginlii azaltma bölgesinde atekesi ihlal ederek ilerlediini, rejimin garantörleri Rusya ve rann bu durumu engellemesi gerektiini söylemiti.

çavuolu, ran ve Rusya sorumluluklarn yerine getirmeli. Garantör olduysanz ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldrs da deil. Rejim ilerliyor dlib içinde. Burada niyet farkl. ifadesini kullanmt.

Dileri Bakanl, Esed rejiminin ihlallerinden duyduu rahatszlk nedeniyle, Ankara büyükelçilerini çard Rusya ve randan sorumluluklarn yerine getirmelerini istemiti.

Türkiye, ran ve Rusyann Kazakistann bakenti Astanada imzalad anlamalar, taraflara dlib gerginlii azaltma bölgesindeki çatmalar önleme yükümlülüü getiriyor.

Ana Sayfaya Git