İdlib'deki kamplarda kalanlar, yardımların sürmesini istiyor

Suriye'de Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak nispeten güvenli gördükleri İdlib'in Türkiye sınır hattındaki kamplara sığınan siviller, Babülhava Sınır Kapısı'nın yardım geçişlerine kapatılmamasını umuyor.

Haberler 01.07.2021 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlib

Rusyann, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar dorultusunda iç savan sürdüü ülkeye sadece Hataydaki Cilvegözü Snr Kapsnn karsndaki Babülhavadan giren yardmlar da engellemek istemesi sonrasnda milyonlarca sivil açlk tehlikesiyle kar karya kald.

Maaratunnuman ilçesinden göç ederek dlibdeki el Rahme kampna snan El Ahmed Gaymis, Babülhava Snr Kaps yardm geçilerine kapatlrsa hasta olan iki çocuunun ilaç bulamayacan söyledi.

ki çocuunda bilinç bulankl sorunu bulunduunu belirten Gaymis, Bir buçuk senedir ilaç kullanyoruz. 2 yl kullanmaya daha devam edeceiz. Her gün kullanmalar gerekiyor. Aksi takdirde hastalklar ilerliyor. Babülhava Snr Kaps kapandnda ilaçlar da kesilecek. Bu masum çocuklarn suçlar ne? ifadesini kulland.

dlibin güneyindeki Marret el urin köyünden bir buçuk sene önce göç ederek kampa snmak zorunda kalan Enes Gabi de hayatlarna devam etmeleri için tek ümitlerinin Babülhava Snr Kapsndan geçen yardmlar olduunu söyledi.

Gabi Evlerimizi ykan, ehirlerimizi bombalayan Rusya, imdi de snr kapsn kapatmak istiyor. dedi.

Tek ümitlerinin Babülhava Snr Kaps olduunu vurgulayan Gabi, Bütün yardmlar, ilaçlar hepsi bu kapdan giriyor. Bu kapy kapatmak demek burada yaayan milyonlarca göçmenin ölümü demek. ifadelerini kulland.

Yardm geçilerinin bitirilmesiyle bölge halk kuatma altna alnm olacaktr. deerlendirmesinde bulunan Ahmed ebu Ali de Bu kapnn kapanmas bizim açlktan ölmemiz demek. Snr kaps açkken bile zar zor yayoruz. dedi.

El Endülüs kampna snan Muhammed de Fahid, Buradan tüm yetkililere sesleniyorum; eer kapy kapatrlarsa (insanlar) açlktan ölecek. Kapy kapatmak halka ikinci bir sava açmak ve bir baka sava kuatmas demektir. Buradan tüm yabanc ve Arap yetkililere sesleniyoruz. Zaten durumumuz kötü, kapy kapatmasnlar. eklinde konutu.

BMnin Suriyeye insani yardmlar

BM, Suriyeye uluslararas yardmlarn yaplmasna imkan tanyan BMGK kararlarnn yetkilendirdii mekanizmayla 2014ten bu yana milyonlarca kiiye ulayor.

Özellikle zorla yerinden edilerek Suriyenin kuzeybatsndaki dlibe snan halk, bu insani yardmlara bel balyor.

2020ye kadar gda, ilaç, tbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararas insani yardmlar, 2si Türkiyeden olmak üzere 4 snr kapsndan gönderilirken; Rusyann vetosu ve itirazlar üzerine snr kaplarnn says önce 2ye indirildi. Daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü karsndaki Babülhavann 1 yl daha açk tutulmasna onay verdi.

Babülhava Snr Kapsndan her ay 1000den fazla insani yardm tr Suriyeye geçiyor ancak bu snr kapsn açk tutan mekanizmann süresi temmuzda doluyor.

BMGKnin, snr kapsnn açk kalmas ve yardmlarn devam edebilmesi için söz konusu mekanizmay yenilemesi gerekiyor.

BM, uluslararas yardm kurulular, Türkiye, ABD ve Batl ülkeler, yardmlarn gönderilecei snr kaplarnn saylarnn artrlmasn istiyor. Ancak Rusya ve Suriye ile ilgili kararlarda BMGKde Rusyann yannda yer alan çin, Cilvegözü Snr Kapsnn açk tutulmasna scak bakmyor.

Rusya, daha önce de olduu gibi snr ötesi yardm mekanizmasnn süresinin dolmasna ksa süre kala insani yardmlarn Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yaplmas argümann savunmaya balad.

Her ay 1000den fazla uluslararas insani yardm konvoyunun Suriyeye gönderildii tek snr kaps Cilvegözü, Rusyann itiraz etmesi durumunda yardm geçilerine kapatlacak.

ABD ve BMGKdeki Batl ülkeler, Öncüpnar Snr Kaps karsndaki Babüsselame ile Aralk 2019da kapatlan Irak ve Suriye arasndaki El-Yarubiyye Snr Kapsnn da yeniden açlmasn istiyor.

Ana Sayfaya Git