İdlibli çocuklar ekmeklerini çöpten çıkarıyor

Suriye'de 9 yılına giren savaş, çatışma ortamı ve bunun sonucunda ortaya çıkan zorunlu göçün en büyük mağdurlarının başında okul çağındaki çocuklar geliyor.

Haberler 20.11.2019 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede sava yüzünden ortaya çkan zorunlu göç, eitim olanaklarn yetersizlii ve maddi gücün zayfl, okul yandaki çocuklar ailelerine katkda bulunmak için erken yalarda çalmaya zorluyor.

Suriyenin dlib bölgesinde, Esed rejimi ve destekçisi ran ve Rusyann youn bombardman yüzünden yüzbinlerce aile göç etmek zorunda kalyor.

Savan getirdii göç, ekonomik istikraszlk ve ailelerin geçimini salayanlarn hayatn kaybetmesi, çocuklar okullar terk etmeye mecbur brakyor. Bu sebeple söz konusu çocuklar, ailelerine maddi destek olmak amacyla erken yalarda salksz ilerle çalyor.

Esed rejimi ve Rusyann desteiyle ele geçirdii dlibin Sincar ilçesinin madur çocuklar çöplükte çalarak, ailelerine maddi katkda bulunmaya çalyor.

- Örenmek istiyorum

Sincar ilçesinden Muhammed Esmer, AA muhabirine, 6. snfta okumas gerektiini ama ailesine yardm etmek için okulu terk ettiini ve 2,5 yldr çöplüklerde çaltn söyledi.

Esmer, Bu ii hiç sevmiyorum. Örenmek istiyorum. Oturduumuz bölgede 4. snfa kadar okul var, 6. snfta olmam lazm. Dier okullar ise yaadmz yerden uzak, oraya ulaacak vasta yok. ifadelerini kulland.

çöplükte poet, plastik, bakr ve alüminyum parçalarn topladn anlatan Esmer, günlük 700 (7 TL) ila bin Suriye liras kazandn söyledi.

8 yandaki Ganim Ahmed ise okula hiç gitmedii için okuma-yazma bilmediini, kuzeniyle her gün sabah 10da çalmaya baladklarn, en iyi günde 600 Suriye liras kazandn anlatt.

- Ekmek parasn ancak kazanabiliyoruz

18 yanda Ali Hilal de Sincardan ailesiyle Marratinnuman ilçesinin krsalndaki kampta yaadn belirterek, önceden seyyar tezgahta sebze ve ekmek satmaya çaltn ancak hiç kar etmediini ifade etti.

Hilal, Her gün sabah 7de buraya gelip çelik parçalar topluyoruz. En iyi günümde bin - bin 500 Suriye liras kazanyoruz. Ekmek parasn ancak kazanyorum. diye konutu.

Bu iin sala zararl olduunu vurgulayan Hilal, Ellerimizde kalan iz ve yaralarn tedavisini evde bir ekilde yapyorum. Ne yapabilirim? Ailemin geçimi ve ekmek paras için çalmam lazm. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git