İğne oyası öğrenmek için 8 bin 259 kilometre yol katettiler

 Türkiye'de 32 yıldır ikamet eden ve iki kitap yazan İkumu Nonaka, Japonya'dan gelen 4 arkadaşıyla birlikte Elazığ'da iğne oyası öğreniyor.

Haberler 12.07.2024 - 14:21 Son Güncelleme : 12.07.2024 - 14:21

32 sene önce Türkiyenin Antalya iline yerleşen Japon İkumu Nonaka, Türkiyenin farklı şehirlerine has el ürünlerine merak saldı. Türkiyede farklı illeri gezdikten sonra el ürünleri hakkında iki kitap yazan Nonaka, 8 bin 259 kilometre yol katederek Japonyadan gelen arkadaşlarıyla birlikte Elazığ yöresine ait iğne oyasını öğrenmeye karar verdi. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile irtibata geçen Japon arkadaşlar, Elazığın tarihi Harput Mahallesinde ağırlandı. Burada usta öğretici Fatma çiftçiden iğne oyası dersleri alan Japon grup, 4 günlük eğitimin ardından farklı şehirlerin el ürünlerini öğrenmek için yola çıkacak.


Elazığda öğrendikleri iğne oyasının kitabını yazacağını aktaran İkumu Nonaka, bu işi ticaret için değil kültür elçisi olarak yaptığını belirterek, Japonyadan Türkiyenin farklı illerine başka arkadaşlarını getirip el ürünlerini öğretmek istediklerini aktardı. 32 yıldır Türkiyenin Antalya ilinde yaşadığını belirten Nonaka, El sanatları ile uğraşıyorum. Zaten benim el sanatları firmam var. Japonyada verdiğimiz sergi, konferans ve sergilerde Türkiyede olan el sanatlarını anlatıyorum. Japonyadan 4 tane arkadaşımız geldi. Onları alarak Elazığın tarihi Harput Mahallesine geldik. Arkadaşlarım 20 yıldır iğne oyası ile ilgileniyorlar. Türkiyenin her yöresinin çok özel iğne oyası çeşitleri var. Biz de bu sefer Elazığa gelerek buradaki Elazığ iğne oyasını öğreniyoruz. Her yöre çok farklı. Elazığ oyası düz oya ama ince ve narin olduğu için çok zor oluyor. Biz tanıtım amacıyla buraya geldik. Arkadaşlarımız Japonyaya döndüklerine burada yaşadıklarını anlatacaklar. Biz bu işi ticaret olarak değil de kültür elçisi olarak yapıyoruz. Orada anlattığımız zaman diğer arkadaşlarımız Türkiyeyi merak edecekler ve buralara gelecekler. Daha önce her yöreye gittik, arkadaşlarla birlikte Elazığa ilk defa geldik. çok memnun kaldık. Ben aynı zamanda bir kitap yazıyorum. Bundan önce iki tane kitap yazdım. Yeni başlayacağım kitapta da Elazığ iğne oyasını yazacağım. Bunun için buraya geldik. İnşallah yakın zamanda kitabımız da çıkacak dedi.


Japon gruba iğne oyası öğreten usta öğretici Fatma çiftçi, İkumu Hanım ile irtibata geçtik. Japonyadan buraya geleceklerini ve iğne oyasını detaylı öğrenmek istediklerini belirttiler. Örf, töre, adet ve gelenekleriyle beraber misafirlerimizi ağırladık. Örf, töre, adet ve geleneklerimize göre iğne oyası nasıl yapılır, bunları detaylarıyla birlikte öğretmeye çalışıyoruz. Bugün dördüncü günümüz oldu. Etkinliğimiz çok güzel geçiyor. Unutulmaya yüz tutmuş iğne oyamızı Japonyadan gelen misafirlerimiz ele aldı, biz de bundan sonra devamını getiririz inşallah ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git