İhtilafları çözebilmek

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Irak merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki gerginliğin azaltılması gerektiğini söyledi.

Haberler 19.12.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gabriel, bakent Berlinde IKBY Babakan Neçirvan Barzani ile yapaca görüme öncesinde düzenlenen basn toplantsnda, DEA ile mücadelede 2017nin önemli bir yl olduunu ve terör örgütüne kar galip gelindiini belirtti.

Gabriel, Musulun ve dier kentlerin kurtarlmasnn DEAe kar mücadelenin baarl geçtiine iyi bir örnek oluturduuna iaret etti.

Bunun, DEA kart uluslararas koalisyon tarafndan desteklenen IKBY güvenlik güçleri ile Irak merkezi yönetiminin baars olduunu da söyleyen Gabriel, DEAe kar bu mücadelenin yolun son ksmnda gevememesi gerektiini kaydetti.

Gabriel, Badat ile Erbil arasndaki gerginliin azaltlmas lazm. ifadesini kulland.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykr ilan ettii IKBYnin referandumuna da deinen Gabriel, Almanyann bu konuda daha önce uyarlarda bulunduunu anmsatarak, Yaptmz ziyarette büyük sorunlar beklediimizi söyledik. Maalesef bu gerçekleti. imdi diyaloa geri dönülmesi gerektiine inanyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Almanyann 2014ten sonra insani yardm ve ülkenin yeniden imar için Iraka 1 milyar avrodan fazla destek verdiine dikkati çeken Gabriel, bunu sürdürmek istediklerini ancak ön koulun Irakn iç sorunlarn barçl ve demokratik ekilde çözmesi ve gergin durumdan çkmas olduunu kaydetti.

Gabriel, Irakn bütünlüünü desteklediklerini sözlerine ekledi.

IKBY Babakan Barzani de DEA ile mücadele kapsamnda Pemergelerin eitimi ve IKBYye yapt silah yardmndan dolay Almanyaya teekkür ederek bu destein sürmesini istedi.

Irakn anayasas ile bir sorunu olmadklarn ve Irak Federal Anayasa Mahkemesinin kararlarna sayg gösterdiklerini belirten Barzani, Badat ile olan ihtilaflar diyalogla çözmek istediimizi vurgulamak için geldik. ifadesini kulland.

Sorunlarn çözümünün siyasi irade ve diyalogla olabileceini söyleyen Barzani, iki tarafn da bu iradeyi göstermesi gerektiini kaydetti.

Barzani, iki taraf yaknlatrma konusunda Almanyann bir rol üstlenmesini de istedi.

Ana Sayfaya Git