İİT'den İsrail'in Kudüs'teki ihlalleri için olağanüstü toplantı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in Kudüs'teki ihlallerini görüşmek üzere 17 Temmuz Çarşamba günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanacağını duyurdu.

Haberler 15.07.2019 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekilattan yaymlanan yazl açklamada, Tnin Suudi Arabistann Cidde kentindeki genel merkezinde çaramba günü dileri bakanlar düzeyinde olaanüstü toplant yapaca belirtildi.

Açklamada, toplantda Mescid-i Aksann güneyindeki Silvan Mahallesindeki Silvan Havuzundan (Breikhat HaShiloah) Harem-i erifin Burak Duvarna çkan tünelin açl bata olmak üzere srailin Kudüsteki ihlallerinin ele alnaca kaydedildi.

Toplantda ayrca srailin Kudüste Filistinlilere ait mülklere el koymas, kenti Yahudiletirme politikas kapsamnda onlarca evin yklmas, bölge sakinlerinin yerlerinden edilmesi ve Arap kimliinin deitirilmesi tehditleri gibi meselelerin tartlaca aktarld.

- Burak Duvarna çkan tünelin açl

srail makamlar, bu ayn banda Mescid-i Aksann güneyindeki Silvan Mahallesinde bulunan ve Yahudi inancna göre kutsal saylan Silvan Havuzundan (Breikhat HaShiloah) Harem-i erifin Burak Duvarna çkan tünelin açln yapmt.

Youn güvenlik önlemleri altnda gerçekletirilen açl törenine, ABDnin Orta Dou Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, ABDnin srail Büyükelçisi David Friedman ile çok sayda srailli milletvekili ve bakan katlmt.

- Tünel, Shalem projesinin bir parças

Söz konusu tünel, srail hükümetinin Mescid-i Aksann çevresi bata olmak üzere Yahudilerce Davudun ehri olarak nitelendirilen Silvan Mahallesi ile Dou Kudüsün tamamnda turistik projeler ve arkeolojik kazlar öngören Shalem projesinin bir parças.

Filistinliler, Dou Kudüsün kurulacak Filistin devletinin bakenti olduu yönündeki taleplerine ballklarn sürdürürken srailin Yahudiletirme politikalar çerçevesinde Dou Kudüsün Müslüman Arap kimliini deitirmeye çaltn belirtiyor.

Ana Sayfaya Git