IKBY Bağdat'ın 2018 bütçe planına tepkili

Irak merkezi hükümetinin henüz meclisten geçmeyen 2018 bütçe planı, IKBY'nin daha önce yüzde 17 olan bütçe payının yüzde 12'ye düşürmesi nedeniyle bölgede tepkilere neden oldu

Haberler 13.01.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) siyasi partiler, merkezi hükümetin 2018 yl bütçe paylarn yüzde 17den yüzde 12ye düürme kararnn siyasi olduunu belirterek itirazlarnn dikkate alnmamas halinde meclisteki bütçe oylamalarna katlmayacaklarn açklad.

Birkaç yldr aralarnda derin ayrlklar bulunan ve ciddi krizler yaayan IKBYdeki siyasi partiler, Badat yönetiminin bölgenin bütçe payn düürme karar karsnda birleti.

AA muhabirine konuan IKBYli yetkililer, mevcut bütçe plan üzerindeki önerilerinin dikkate alnmamas durumunda meclis oturumunu boykot edeceklerini söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) Milletvekili Abdulkadir Muhammed Ömer, meclisteki bütçe görümelerinin henüz balamadna ve ilk okumann yaplmadna iaret ederek daha net bir durumun olmadn dile getirdi.

Babakan Haydar el-badinin 14 Ocak Pazar günü meclise gelerek tartmalarn odandaki bu konu hakknda sorular yantlayacan hatrlatan Ömer, mevcut bütçe planna yönelik taleplerinin karlanmamas ve bütçe kesintisi kararndan geri adm atlmamas durumunda oylamaya katlmayacaklarn ve oturumu boykot edeceklerini ifade etti.

- YÜZDE 17LK PAY ERBLN ANAYASAL HAKKI

IKBYde muhalefet çizginde yer alan Goran (Deiim) Hareketi Milletvekili Mesud Haydar, Irak anayasasna göre Erbilin bütçe paynn yüzde 17 olduunu kaydederek Badat yönetiminin açklad bütçe planna tepki gösterdi.

Haydar unlar söyledi:

Erbilin anayasal hakk olan yüzde 17lik bütçe pay, yüzde 12ye düürülüyor. Bütçede IKBY federal bir bölge yerine vilayet olarak tanmlanyor. IKBYnin idari ve siyasi statüsü göz ard ediliyor. Bunun yannda 2018 bütçe plannda Irak güvenlik güçleri için 1 milyar dolar ayrld belirtiliyor ancak Pemergenin ad geçmiyor. Böyle bir durumdaki bütçenin oylamasna dier Kürt siyasi partileri gibi biz de katlmayacaz.

Irak Meclisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Bakanvekili Arafat Kerem de partisinin resmi internet sitesinden yapt açklamada Badatn 2018 bütçe planna ilikin KYB ve Goran ile paralel bir görü sergiledi.

Mevcut plana itirazlarn dile getiren Kerem, unlar kaydetti:

Babakan badinin pazar günü meclise gelmesi talep edildi. Eer gelmezse 2014te olduu gibi bu yl da Irakn bir bütçe plan olmayacak. Kürt ve Sünnilerin mevcut bütçe planna itirazlar var. Öneriler dikkate alnmazsa oylamaya katlmayacaklar. ahsen ben Babakann meclise gelecei kanaatinde de deilim.

- BADATIN IKBYNN BÜTçE PAYINI AZALTMA SEBEB

ABD öncülüünde 2005 ylnda hazrlanan Irak anayasasna göre federal bölge olan IKBYnin bütçeden pay yüzde 17 olmasna karn Babakan badi, 2018 yl bütçe plannn nüfus esasna dayandrld gerekçesiyle bu pay yüzde 12ye düürme karar almt.

Daha önceki yllarda IKBYnin bütçe pay belirlenirken nüfus deil bölgenin federatif yaps göz önünde bulunduruluyordu.

Irak Babakan Sözcüsü Sadi Hadisi, 2018de IKBYnin bütçe paynn azaltlmasna ilikin yapt açklamada, IKBYnin bu ylki bütçe pay eitlik ilkesi ve Irak genelindeki nüfus oranna göre belirlenmitir. Bu yöndeki deiikliin, dier vilayetlere olumlu yansmas olacaktr. ifadelerini kullanmt.

- IRAKTA SON 4 YILDA 51 MLYAR DOLARLIK BÜTçE DARALMASI

Irak bütçesinin yaklak yüzde 95i ülkenin güneyindeki Basra ile kuzeyindeki Kerkük ve dier bölgelerden çkarlan petrolün ihracatndan elde ediliyor.

Dünya ham petrol fiyatlarndaki ciddi düü öncesinde yllk bütçesi yaklak 140 milyar dolarn üzerinde olan hatta 2014 ylnda 143 milyar dolara kadar çkan Irakta, petrol fiyatlarndaki düüle birlikte bütçe 2015te 100 milyar dolara, 2016da 96 milyar dolara ve 2017de ise 84 milyar dolara kadar dütü.

Irakn bu ylki bütçesi ise önceki yla oranla yaklak yüzde 10 art göstererek 92 milyar dolar olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git