IKBY'deki hükümet karşıtı gösteriler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentindeki hükümet karşıtı gösterilerde Irak Türkmen Cephesi'nin de (ITC) aralarında olduğu bazı siyasi parti binalarıyla, kamu binaları ateşe verildi.

Haberler 20.12.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ITC Erbil milletvekili Aydn Maruf, dünden bu yana devam eden gösteriler srasnda Süleymaniyenin Kifri ilçesinde bu sabah ITC parti binasnn atee verildiini belirtti.

Maruf, ITC binasnn yan sra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) parti merkezinin de atee verildiini, olayda can kayb yaanmadn söyledi.

Eylemlerin devam ettii bir dier ilçe olan Koy Sancakta ise göstericiler, kaymakamlk binasyla baz siyasi parti binalarn ate verdi. lçede devam eden gerginliin önüne geçmek ve hükümet binalarnn korunmas için güvenlik güçlerinin sk önlemler ald kaydedildi.

IKBYde muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deiim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliinin (KYB) güçlü olduu Süleymaniye kent merkezinde baz öretmenlerin geciken maalar ve yolsuzluk kart protestosu ksa sürede kitlesel gösterilere dönütü.

Süleymaniye kent merkezinde balayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye de yayld. Eski IKBY Bakan Mesud Barzani liderliindeki KDPnin güçlü olduu Erbil ve Duhokta ise herhangi bire protesto düzenlenmedi.

- IKBYdeki ekonomik kriz

IKBYde 2014ten bu yana ekonomik kriz yaanyor. Irak anayasasna göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki babakanl döneminde IKBYnin kendi bana petrol satmasn gerekçe göstererek, Erbilin bütçeden alaca pay 2014te kesmiti.

Haydar el-badinin babakan olmas ve yeni hükümeti kurmasyla Badat-Erbil yönetimleri, petrol satnda uzlat fakat Badat yönetimi halihazrda bütçe yetersizliini gerekçe göstererek Erbilin paynn cüzi bir ksmn gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle balayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAn Irakn üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarnda yaanan sert düüle derinleti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBYde hükümetten maa alan yaklak 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.

Memurlarn maa, kesintili bir ekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödeniyordu. Erbil yönetimi, Irak merkezi hükümetine bal ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü salanmasyla petrol gelirlerinin yarsn kaybetti. Erbil yönetimi günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ederken, Kerkükteki petrol kuyularn kaybetmesinden sonra bu oran yar yarya dütü.

Öte yandan badi yönetimi ise bu saynn gerçei yanstmadn savunarak, söz konusu memur kaydnn merkezi yönetim tarafndan yeniden tutulduunu, bunun tamamlanmas halinde ortaya çkacak gerçek sayya göre maalarn ödeneceini ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git