İlk kez konuştu! Putin'den IKBY açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, referandum sonrası IKBY'ye yönelik açıklamalarda bulundu.

Haberler 05.10.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) düzenlenen bamszlk referandumu sonrasnda buradaki bölgesel hükümete petrol ambargosu uygulanmas çarlarna ilikin olarak Irak Kürt Bölgesine yönelik petrol ambargosu, petrol fiyatlarnn artmasna neden olur. Fakat kimsenin bu yola bavuracan sanmyorum dedi.

Rus haber ajans Sputnikin aktard açklamalara göre, Rusyann bakenti Moskovada düzenlenen Rus Enerji Haftasnn ana oturumunda konuan Rus lider, IKBYde geçen hafta düzenlenen gayrimeru referandum hakkndaki bir soruya söyle yant verdi: Kürt halkyla tarihsel olarak iyi ilikileri var. Bu sürece karmyor, hiçbir eye kar kkrtmyor, kimseyi de bir eye itmiyoruz. Irak Kürdistan etrafndaki tartmalar konusunda durumu alevlendirmemek için gerekli olan her eyin yaplmas gerektiine inanyoruz.

TÜRKYE çN çOK HASSAS FARKINDAYIZ

Söylediklerimizin hepsi, taraflarn birbirlerine ulap herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulmasna yönelik. Nitekim bamszlk referandumu, Irakn iç meselesi diye devam eden Putin, Bunun Türkiye, ran ve Suriye için çok hassas bir konu olduunu da anladklarn belirtti.

PETROLÜN KESLMES MESELES

Öte yandan Putin, Türkiyeden IKBYden petrol aknn kesilebileceine ilikin yaplan uyarlarn uygulanmas halinde bunun Erbili ne derece etkileyecei eklindeki soru üzerine ise unlar söyledi: Petrol aknn kesilmesi küresel enerji piyasalarna da yansr, petrol fiyatlar artar. Fakat benim düünceme göre bu kimsenin çkarlarna uygun deil. Yaplan çarlarn durumu alevlendirmemesi gerekiyor.

CUMHURBAKANI YAPTIRIMLARIN GELEBLECE UYARISINDA BULUNMUTU

IKBYde düzenlenen referandumun ardndan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, yaptrmlarn devreye girebileceini uyarsnda bulunmutu.Erdoan, IKBYden gelen petrol aknn da kesilebileceini ifade edip Bir vanay kapadmz anda i bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkyor. TIRlar Kuzey Iraka çalmad anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar demiti.

Ana Sayfaya Git