İncirlik'teki nükleer silahlar taşındı mı?

ADANA'daki Türk- ABD ortak savunma tesisi olan İncirlik Hava Üssü'nde varlığı bugüne kadar yetkili kaynaklar tarafından doğrulanmayan B-61 tipi nükleer bombaların, Romanya'ya taşındığı iddia edildi. Rus uzmanların bu iddiasına karşılık, Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, nükleer bombaların halen İncirlik'te olduğunu ve ABD'nin bunları bir yere taşıma niyetinin olmadığını savundu.

Haberler 30.04.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine 10 kilometre uzaklktaki ncirlik Mahallesine 1950de Hava At Bombardman Destek Grup Komutanl ad ile kurulan ve Orta Dou ülkelerinde yaanan her krizde dünyann gözünü çevirdii ncirlik Hava Üssünde varl bugüne kadar resmi olarak dorulanmayan nükleer silahlar, tanma iddiasyla yine gündeme geldi. ABD Hava Kuvvetlerine bal 39uncu Kanat Komutanl ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanl 10uncu Tanker Üs Komutanlnn konulu olduu ncirlik Üssünde hava Suriyeye yönelik operasyonlarda tekrar snmt. Suriye operasyonuna katlan ABD, ngiltere, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan, srail, Msr ve Katarn aralarnda olduu 40a yakn ülkenin destek salad koalisyon güçleri, 2016nn son aylarnda ncirlik Üssünü terk etti. ABDnin sava uçann kalmad, sadece kargo uçaklarnn bulunduu ncirlik Üssündeki ABDli askerlerin aileleri de, 29 Mart 2016dan itibaren kesin emir kapsamnda tahliye edildi. Bu çerçevede zmir ve Mulann yan sra Adanadaki Türk- ABD ortak savunma tesisi olan ncirlik Hava Üssündeki ABDnin 39uncu Kanat Komutanl ve Adana Konsolosluundaki personelin e ve çocuklar tahliye edildi. Asker ve sivil personelle birlikte ailelerin de bulunduu ncirlik Üssünde 5 bine ulaan ABDli nüfusu bugün 1400e kadar geriledi. Üste bir tek sava uça da kalmad.

SIRA NÜKLEER BOMBALARDA MI?

Eski görkemli günlerini geride brakan ncirlik Hava Üssünde varl resmi kaynaklar tarafndan henüz dorulanmayan nükleer silahlarn da tanmas, Rus askeri uzmanlarn iddiasyla gündemde tekrar yerini ald. lk kez 2006nn Austos aynda Brüksel merkezli bir haber sitesindeki yaynn ardndan, srailin gizli servisi MOSSADn resmi sitesinde de ncirlik Üssündeki nükleer bombalarn ABDnin Romanyann Caracal kenti yaknlarndaki Deveseludaki hava üssüne tanaca iddia edilmiti. O günden bu yana birçok Amerikal uzman, siyasetçi, asker ve diplomat ncirlikteki ABDye ait nükleer silahlarn artk güvenli bir konumda olmadn belirterek geri çekilmeleri yönünde görüler ortaya koydu, kimileri ise Türkiyenin bu silahlara el koymasndan endie ettiklerini açkça dile getirdi.

SON DDA

Moskova merkezli Bamsz Devletler Topluluu Ülkeleri Enstitüsü Direktör Yardmcs ve enstitüdeki Avrasya Entegrasyonu ve anghay Birlii Örgütü Geliimi Bölümünün Bakan Vladimir Yevseyev, Rus S-400 hava savunma sistemi alm yüzünden ABDnin Türkiyeye yönelik tutumunu deerlendirdi. Yevseyev, ellerindeki istihbarata göre, ncirlikteki nükleer balklarn belli bir süre önce Romanyaya tandn söyledi.

KARATA: BOMBALARIN BR YERE GTT YOK

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazt Karata ise 50 nükleer bombann hl ncirlik Üssünde bulunduunu, ABDnin bombalar bir yere götürme niyetinin olmadn söyledi. kinci Körfez Savandan sonra ABDnin politikalarn deitirdiini, terör örgütleri PKK ve FETÖye destek verdiini anlatan Karata, ABDnin yapmaya çalt ey hem Türkiyenin S-400 almna mani olmak hem F-35 satmamak hem de ncirlikte bu bombalar tutmaya devam etmek. Romanyaya tasa o zaman Romanyadan böyle bir bombay atmas en az 1-1,5 saatlik bir zaman farkn yaratacaktr. Amerika bunu kabul etmez dedi.

ADANA YOK OLUR

Türkiyenin çok yüksek tahrip gücüne sahip nükleer bombalar bulundurmasnn ülke açsndan tehdit niteliinde olduuna dikkat çekten Karata, u deerlendirmeyi yapt:

ncirlikteki 50 adet uçaklardan atlabilen nükleer bomba var. B61-12, B613 veya B61-4 olan bombalar deitirildi. Tahrip gücü yüksek termonükleer bomba olarak deerlendirdiimiz bu bombalar, Hiroimaya atlan bombalarn en az 4 kat kadar tahrip gücüne sahip. Daha önceki bombalarn 4 veya 5 etkisine ek olarak bir de deprem etkisi de ekliyorsunuz. Bu nedenle bunlar ülke için önemli bir tehdit. Modern uçaklardan atlabilen bu bombalarn tahrip güçleri ihtiyaca göre çok farkl ekilde ayarlanabiliyor. ncirlikte bombalarn hepsi ABD uçaklar tarafndan kullanlabiliyor. Türk uçaklarna da yüklenebilecei doru deil. Nükleer bombalarn Türkiyeden çkartlmas Türkiye açsndan son derece olumlu bir gelime olacak. ABD, rana kar srailin korunmasna yönelik olarak da yedek güç olarak bulundurduu nükleer silahlardan vazgeçme niyetinde deil. Bombalarn kullanlmas durumunda ncirlik nükleer saldryla kar karya kalr. Bu durumda Adana yok olur, Seyhan Nehrindeki su buharlar. Yunanllar, tanma iddialar gündeme geldiinde eylem yapt Nükleer bomba istemiyoruz diye, Romanya iddialar yalanlad. ABDnin hem nükleer bombalarna ev sahiplii yapyoruz hem de bizi yerden yere vuruyorlar. Keke ABD de nükleer bombalar alp götürse.

Ana Sayfaya Git